Loupež u Slavkova: Vypovídal utajený svědek, zavařil obžalovanému Dolíhalovi

Brno - Obžalovaný Roman Dolíhal mluvil před loupeží 77 milionů u Slavkova u Brna z roku 2006 o tom, že chce získat peníze a jak jednoduché je dostat se k nim v souvislosti s prací v bezpečnostní agentuře. U Krajského soudu v Brně to dnes vypověděl utajený svědek. Z přepadení vozu bezpečnostní služby se zpovídají kromě Romana Dolíhala jeho bratr Antonín a Jaroslav Havlík. Posledním obžalovaným je Jiří Bartoň, který v roce 2010 pomáhal odklidit tělo zavražděného velitele vozu, s nímž podle obžaloby Roman Dolíhal loupež domluvil, ale pak se s ním pohádal.

Svědek vypovídal pod utajenou identitou z vedlejší místnosti a se zkresleným hlasem. "Pracoval jsem s několika lidmi na stavbě v Drásově, kde bydlel Roman Dolíhal. Chodil tam za ním vysoký muž s brýlemi, se kterým se bavili o tom, jak se dostat k penězům. Ten vysoký pracoval u bezpečnostní agentury na převoz peněz, a proto mluvili o tom, jak je jednoduché se k těm penězům dostat," vypověděl svědek.

O loupeži ve Slavkově se dozvěděl z médií, podle něj Dolíhalovi začali krátce poté kupovat auta odhadem za stovky tisíc korun nebo nemovitosti za miliony. Svědek také vypověděl, že po letech poznal v televizní reportáži vysokého muže s brýlemi, který chodil za Romanem Dolíhalem. Byl to zavražděný velitel přepadeného vozu.

Antonín Dolíhal spolupracuje s policií. Z vraždy obvinil bratra Romana a přiznal se, že spolu s ním a Havlíkem přepadli vůz bezpečnostní agentury po domluvě s velitelem přepadeného vozu, který později zmizel. Jeho tělo se našlo několik let po loupeži. Roman Dolíhal ale vinu odmítá. Nepřiznal se ani Havlík, Bartoň se však k odklizení těla přiznal.

Loupež se stala v roce 2006, kdy tři maskovaní muži přepadli vozidlo bezpečnostní služby nedaleko Slavkova u Brna. Měli u sebe pistole, ale hrozili také napodobeninou bazuky. Při loupeži zmizelo 77 milionů, které se nikdy nenašly.

Související

Soud, ilustrační foto

Rodina lupičů přijde o nemovitosti. Stát mi okrádá maminku, stěžuje si Dolíhal

Krajský soud v Brně dnes usnesením opět zabral vybraný nemovitý majetek příbuzným bratrů Dolíhalových odsouzených za loupež 77 milionů korun z vozu bezpečnostní služby u Slavkova u Brna. Bratři nemovitosti na své příbuzné převedli krátce před nástupem do vězení, podle soudu je aspoň částečně pořídili za peníze z trestné činnosti. Krajský soud nemovitosti odsuzujícím rozsudkem už dřív zabral, olomoucký vrchní soud ale tuto část rozsudku zrušil a věc vrátil. Rozhodnutí není pravomocné.
Ilustrační foto

ÚS odmítl stížnost Dolíhala, za loupež u Slavkova a vraždu dostal 20 let

Brno - Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost Romana Dolíhala v kauze loupeže 77 milionů korun z vozidla bezpečnostní služby u Slavkova na Vyškovsku. Má si odpykat 20 let ve vězení, a to nejen za samotnou loupež, ale také za pozdější vraždu velitele vozu s penězi. Odmítnutí stížnosti je patrné z justičních databází.

Více souvisejících

Roman Dolíhal loupež soudy

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

Čecha zadrželi ve Vatikánu kvůli zbraním v tašce. Šlo o faráře

Český zájezd se během uplynulého víkendu postaral o pozdvižení ve Vatikánu. Policie včera zadržela českého faráře, který měl u sebe v tašce zbraně. Ochranné službě tvrdil, že slouží k osobní obraně. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy