Podvodníci číhají: Jak poznat, že někdo manipuloval s bankomatem

Praha - Útoky na platební karty rostou raketovým tempem. Podvodníci přišli na několik důmyslných triků, jak se dostat k vašim penězům. Karty jsou zranitelné především během výběrů z bankomatů. Odborníci teď sestavili návod, jak poznat, že bankomat byl napaden podvodníky.

S varováním přišla americká společnost FICO. Právě v USA vloni meziročně stoupl počet zaznamenaných útoků na bankomaty o neuvěřitelných 546 procent! Web Daily Mail upozornil, že v Británii kvůli upravenému bankomat každý týden přijde o peníze 2 500 majitelů platebních karet.

Odborník na podvody s platebními kartami společnosti FICO Brian Kinch varoval uživatele platebních karet, aby si dali pozor na těchto pět nejčastějších manipulací podvodníků s bankomaty.

1. Falešná přední strana bankomatu

Zločinci jsou v dnešní době schopni vytvořit kompletní falešnou přední stranu bankomatu. To je většinou velmi těžké odhalit. Pokud používáte stále stejný bankomat, podívejte se před výběrem, jestli se na něm něco nezměnilo. Nejsou tlačítka na zadávání PIN kódu jiná? Nejsou na něm jiné samolepky?

Pokud používáte bankomat, který jste předtím nepoužili, podívejte se, jestli na něm nejsou třeba samolepky s překlepy či gramatickými chybami. Gangy mnohdy pochází z ciziny a je pro ně snadné udělat takovou banální chybu. Prohlédněte si také konstrukci bankomatu, nevypadá přední strana, že na zdi špatně sedí?

Falešná přední strana bankomatu ukrývá zařízení, do kterého padají vybírané peníze nebo čtečku karet či pin kódů.

2. Na bankomatu je nainstalovaný skimmer

Skimmer, neboli zařízení, které přečte a zkopíruje informace z platební karty, umísťují podvodníci na otvor, do kterého se karta zasouvá. Když informace z karty stáhnou, můžou je nahrát na jinou kartu a tu pak používat.

Většinou se jedná o velmi drobné zařízení namontované na otvor, kam se zasouvá karta. Od skutečného otvoru na kartu bývá k nerozeznání. Bystrý pozorovatel jej většinou pozná podle toho, že otvor pro kartu je nezvykle vyboulený.

3. Libanonské očko

Další trik podvodníků spočívá v tom, že na otvor pro kartu umístí malé plastové zařízení, které kartu uvězní uvnitř. Odhalíte to podle toho, že karta jde do bankomatu špatně zasunout. Ven už se nedostane.

Podvodníci doufají, že majitel karty pak od bankomatu odejde, protože se domnívá, že mu bankomat kartu spolknul. Speciálními kleštěmi ji pak vytáhnou ven.

4. Falešná klávesnice

Pokud zadáváte PIN a máte pocit, že s klávesnicí je něco špatně, může to ve skutečnosti být jen důmyslná čtečka, která podvodníkům odešle váš pin. Pod ní je skutečná klávesnice, takže při výběru mnohdy nic nepoznáte.

Stačí, abyste na falešnou klávesnici dost zatlačili, aby se stiskly i skutečné klávesy pod ní. Pak bankomatu normálně zadáte pin, který se ale odešle také podvodníkům. Těm už jen stačí zmocnit se karty nebo si ji zkopírovat. Právě to, že klávesnice jde zmáčknout ztuha, by pro vás mělo být varováním.

5. Vyrušení

Nejen úpravou bankomatu se mohou zloději dostat k vaší kartě a penězům. Někteří využívají mnohem méně sofistikovanou metodu. Člověka, který si přišel k bankomatu vybrat peníze, vyruší a v nepozorované chvíli si odnesou kartu.

Podvodníci často pracují ve skupince, takže když se kolem bankomatu motá skupina lidí, raději se mu vyhněte, radí odborníci. Jednou z oblíbených fint zlodějů je umístění zařízení, které znemožní výběr peněz nebo vrácení karty. Když se pak nešťastník snaží z bankomatu dostat zaseknuté bankovky nebo kartu, přispěchají s nabídkou pomoci. Přitom se ale zmocní karty.

Související

Ilustrační fotografie. Komentář

Kdo nepatří do moderního světa? Obchodník, který odmítá platby kartou

Jedno ‒ jak se rádo říká ‒ z nesmrtelných přísloví praví: Vše, co v životě potřebujeme, lze koupit za nepatrný peníz, jen zbytečnosti jsou drahé. A tohle platí víc než dost i v tom, proč se znovu a znovu objevuje pro některé „neskutečný“ problém, totiž, proč se nedá všude zaplatit kartou a zda by takové „technické“ problémy měla řešit ústava, nebo by se podobné záležitosti podrobily nějakému zákonu. A to si někdo neustále stěžuje, jaká je v téhle zemi často až šílená regulace.

Více souvisejících

bankomaty platební karty

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

před 4 hodinami

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

před 6 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 9 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

před 15 hodinami

před 16 hodinami

před 22 hodinami

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy