Středoškoláci si vyzkoušejí krajské volby. Jejich výsledek by se neměl podceňovat

Praha - Krajské volby se ve všech regionech s výjimkou Prahy uskuteční od 7. do 9. října. Studenti středních škol si mohou nanečisto vyzkoušet hlasování 20. a 21. září.

Studentské volby od roku 2010 pořádá společnost Člověk v tísni. Školy se do nich můžou letos registrovat do 14. září.

Cílem projektu je přiblížit mladým lidem základní principy zastupitelské demokracie, seznámit je s volebním systémem a zvýšit jejich zájem o volby a politiku vůbec. Letos dostanou školy i tři dokumentární filmy, které se zabývají volbami, předvolební kampaní či otázkou politických preferencí.

Psali jsme: ANO zahájilo ostrou kampaň. Jsme outsideři, vítězství v pěti krajích by byl úspěch, říká Babiš TOP 09 odstartovala kampaň, voliče chce oslovit ochranou svobod  

Školní volby budou věrně napodobovat ty opravdové. Zasedne studentská volební komise, voliči budou muset prokázat svou totožnost, obdrží hlasovací lístek a za plentou na něm pak zaškrtnou vybranou stranu. Lístek poté vhodí do urny.

Stejně jako v minulosti budou výsledky ze všech zapojených škol zveřejněny. "Politiky, médii ani širokou veřejností by neměly být přeceňovány, ale ani přehlíženy. Jsou specifickou výpovědí o nejmladší generaci, vypovídají o jejích názorech a postojích," uvádějí iniciátoři projektu. Například v Rakousku mají právo hlasovat i šestnáctiletí.

Související

Více souvisejících

Krajské volby Školství

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Orbán se rozčiloval nad pomalou pomocí EU. Ta už ale je na cestě, Česku připadnou dvě miliardy

Maďarský premiér Viktor Orbán ve čtvrtek dopoledne kritizoval Evropskou unii za nedostatečnou rychlost pomoci po povodních. Ve skutečnosti ale už je uvolněno deset miliard eur, z toho dvě půjdou České republice.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy