Filozof Sokol obdržel cenu Havlovy nadace. Europoslance děsí lež a nenávist ve společnosti

Praha/Štrasburk - Přední český filozof, vysokoškolský profesor a publicista Jan Sokol dnes obdržel cenu Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97. Nedožité 80. narozeniny bývakého prezidenta si dnes večer ve Štrasburku připomněli i čeští europoslanci.

Havlův vrstevník Jan Sokol se zabývá především filozofickou antropologií. Narodil se v roce 1936, po válce se živil jako zlatník a mechanik. Byl jedním z prvních signatářů Charty 77. Po revoluci byl dva roky poslancem, v roce 1998 ministrem školství.

Sokol ve svém projevu připomněl důležitost obrany svobody i nebezpečí odmítání solidarity. Cenu obdržel z rukou Dagmar Havlové. "Pod záminkou ochrany a bezpečí se svoboda nejsnáze omezuje a ti, kdo ji skutečně potřebují, ji musí neustále obhajovat a bránit. Pokud to nedělají, dříve nebo později o ni přijdou," připomněl Sokol slova starořeckého historika Thúkydida.

Psali jsme:
Havel by dnes slavil 80. narozeniny. Evropě chybí, viděl by dál než Zeman, píše Die Welt
 

Společnost podle něj musí počítat s tím, že v napětí mezi svobodou a bezpečím bude mít požadavek bezpečí vždy silnější podporu, protože bezpečí potřebuje každý. Zatímco svobodu potřebuje nejspíš jen menšina lidí, kterou tvoří umělci, vědci, věřící či poctiví podnikatelé. Toho podle něj využívají ctižádostiví politici, kteří své voliči nejprve vyděsí a pak jim slíbí, že je před nebezpečím ubrání.

Na českého prezidenta vzpomínali europoslanci jako na inspirující osobnost, která spojovala lidi napříč politickým spektrem. Jeho výrok, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí, je podle europoslanců v současné době stále aktuálnější.

"Jen krátce poté, co nás Václav Havel opustil, to vypadá, že nejen v České republice nenávist a lež silně vítězí nad láskou a pravdou. To je velmi velmi špatné a nebezpečné a měli bychom s tím něco udělat," uvedl na setkání europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09). "Bylo by skvělé, kdyby nám Václav Havel mohl pomoci, ale už tu není," dodal.

Luděk Niedermayer se v souvislosti s Havlovým odkazem pozastavil nad tím, jak se nynější společnost změnila. "Jsem až překvapený, když se člověk nad tím zamyslí, jak se společnost změnila, jak je plná lží, je to vlastně standard. Politici lžou a nepřipadne jim to nějak špatné. Vytváříme nenávist, hledáme nepřítele místo toho, abychom hledali, co nás spojuje," uvedl český europoslanec.

Podle Michaely Šojdrové zůstává Václav Havel stále mezi námi díky svým myšlenkám a rovněž vizím pro Evropu. "Lidé mu důvěřovali a vážili si ho. Samozřejmě nebyl dokonalý, měl své chyby jako každý člověk, ale byl důvěryhodný a nebyl populista," uvedla česká europoslankyně. "Byl idealista, ale nebyl naivní," dodala.

Související

Více souvisejících

Václav Havel Jan Sokol Luděk Niedermayer

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

Princezna Kate si prochází peklem, tvrdí osoba blízká manželce prince Williama

Princ William se již vrátil k povinnostem člena britské královské rodiny, ale jeho žena zůstává v ústraní. Princezna Kate bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny. Podle osoby blízké princi a princezně si pár prochází těžkým obdobím. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy