Za střelbu na exekutory dostal muž ze Zlínska 12 let, hájil se spánkovou opilostí

Zlín - Obžalovaný Jaroslav Janota dnes u soudu odmítl, že by mířil zbraní na exekutory v Napajedlech na Zlínsku. Hájil se tím, že šlo jen o varovný výstřel. Justice mu neuvěřila, muž si má odsedět 12 let.

Kromě pokusu o vraždu ho soud uznal vinným i z vyhrožování s cílem působit na úřední osobu. Janotovi hrozilo 15 až 20 let, případně i výjimečný trest. Soud mu uložil trest pod spodní hranici sazby. Rozsudek není pravomocný. Janota se na místě odvolal k olomouckému vrchnímu soudu.

"Zvažovali jsme uložení i mírnějšího trestu, ale s ohledem na souběh trestných činů i závažnost činu jsme uložili trest 12 let, který je snad přiměřený a spravedlivý i s ohledem na další případy, které zde projednáváme. Sice zůstalo u pokusu (o vraždu), ale to nezáleželo na vůli pana obžalovaného - jestli někoho trefí, nebo netrefí přes zavřené dveře s vědomím, že tam ten člověk je a že ho zastřelit může," řekla předsedkyně senátu Iveta Šperlichová.

Podle Janotovy obhájkyně Soni Kozové krajský soud zcela ignoroval psychický stav jejího klienta, do kterého se dostal tím, že se do jeho bytu 'vpáčili' exekutorští vykonavatelé. Kvůli trestu pod spodní hranici sazby si ponechal lhůtu pro podání odvolání státní zástupce Martin Malůš, který pro Janotu žádal 15 až 16 let.

Podle obžaloby Janota nereagoval na výzvy vykonavatelů soudního exekutora. Zamknul se před nimi v pokoji bytu v panelovém domě. Podle Malůše na oba exekutory, kteří vstoupili do místnosti, nejprve namířil zbraň. Muži z pokoje utekli. Janota pak vystřelil směrem ke vstupním dveřím bytu, u nichž stál jeden z exekutorů, který telefonicky přivolával policii. Střela ho podle Malůše minula šťastnou náhodou.

"Měl jsem strach o život. V bytě se pohybovali cizí lidé, kteří se do něj dostali násilím," hájil se Janota. Tvrdil, že vystřelil kvůli obavě, že cizí lidé budou útok opakovat. Střelbu si prý kvůli výpadku paměti nevybavuje. Podle exekutora muž ale navíc jeho i kolegu ohrožoval i z balkonu.

Znalci u Janoty takzvanou spánkovou opilost vyloučili. Podle nich se v situaci orientoval a jednal organizovaně, byť se jeho jednání v tíživé životní situaci dá podle nich označit za zkratkovité.

Janota činu litoval. Senát to vzal úvahu při ukládání trestu. Exekuci ve výši 70.000 korun prý Janota zaplatil, pomohla mu matka.

Související

Ilustrační foto Komentář

Nejen důchody. Česko nutně potřebuje kvůli půl milionu lidí ještě jednu reformu

Sledovat na exekuční mapě, jak se mění barvy nejvíce postižených regionů Česka není žádnou veselou zábavou. A i přesto, že v tuzemsku je celý „systém“ dluhů pěkně zarostlou houštinou, snaha snad všech možných zainteresovaných stran o řešení pořádně zapeklitého problému jako by nenalézala úrodnou půdu. Neznamená to, že vše jde špatným nebo jiným směrem, jen ta čísla a barvy předlužení mění své hodnoty k lepšímu pomaleji, než by bylo potřeba. Nutná je proto pořádná (další) reforma. Ale, jak už to tak v tuzemsku bývá, výsledek je nejistý. 
Ilustrační foto

Banky musí vést lidem v exekuci bezplatně chráněné účty, rozhodl soud

Banky mají nadále povinnost vést lidem v exekuci bezplatně chráněné účty, rozhodl Ústavní soud (ÚS). Zamítl návrh na zrušení příslušné části občanského soudního řádu, podle soudu dotyčná povinnost bank není protiústavní. Návrh loni podala skupina 17 senátorů, za které jednal Tomáš Jirsa (ODS). Skupina se domnívá, že povinnost je v rozporu s ústavním pořádkem.

Více souvisejících

Exekuce Střelba v ČR Jaroslav Janota (střelba na exekutory)

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 45 minutami

před 54 minutami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Zemřel zakladatel a výrazná osobnost ODS Miroslav Macek

Ve věku 79 let zemřel zakladatel a bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Podle serveru Novinky zemřel ve středu po krátké a těžké nemoci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy