Češi nechtějí bydlet vedle narkomanů a alkoholiků, jiný politický názor jim nevadí

Praha - Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) se v březnu Čechů dotazovalo, vedle koho by chtěli a naopak nechtěli bydlet. Nejtolerantnější postoj zaujímají ke skupinám definovaným vysokým či naopak nízkým věkem a k lidem s jiným politickým přesvědčením. Sousedství s nimi odmítá jen každý 20. dotázaný.

Valná většina Čechů by nechtěla mít za svého souseda narkomana. Podle aktuálního průzkumu si 89 procent Čechů udržuje odstup od lidí závislých na drogách. S více než desetibodovým odstupem následují alkoholici a lidé s kriminální minulostí. "Poslední velká distance se vztahuje k psychicky nemocným lidem, které by za sousedy nechtěly mít dvě třetiny dotázaných," uvádí zpráva CVVM.

Zhruba třetině Čechů (37 procent) by jako sousedé vadili lidé s jinou barvou pleti. O pět procentních bodů nižší byl podíl lidí, kteří by za souseda nechtěli cizince žijícího v Česku. Distanci k lidem s homosexuální orientací vyjádřila necelá čtvrtina respondentů.

Každý pátý oslovený by ve svém okolí nechtěl lidi s jiným náboženským přesvědčením a kuřáky. Sousedství s bohatými odmítá 11 procent Čechů a s chudými sedm procent. „Stejné procento by nechtělo mít sousedy tělesně handicapované," zjistilo CVVM.

Ve srovnání s loňským rokem se výsledky příliš neliší. Výjimkou je posílení odmítavých postojů k alkoholikům o tři procentní body, a na druhou stranu čtyřbodový pokles podílu lidí, kteří by za souseda nechtěli osoby jiného náboženského vyznání. Dlouhodobě je tolerance Čechů ke zkoumaným skupinám víceméně stabilní. Výjimkou byl před dvěma lety skokový nárůst netolerance vůči skupinám, které mohou být spojovány s projevy radikálního islamismu v Evropě, uvádí CVVM.

Související

Více souvisejících

češi sousedé průzkumy Lidé

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 33 minutami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy