Architektonickou soutěž na expozice Národního muzea řeší soud

Praha - Všechny expozice Národního muzea v Praze se po generální rekonstrukci otevřou do poloviny roku 2020. Architektonickou soutěž ale provázejí spory, kauzu bude řešit Krajský soud v Brně.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) soutěž na řešení expozic a výstavních prostor v historické a nové budově muzea zrušil, u soudu to nyní napadla původně vítězná společnost SGL projekt.

Muzeum postupovalo podle ÚOHS při vypsání soutěže netransparentně a chyby měly vliv na výběr nejvhodnější nabídky. Soutěžní podmínky umožňovaly, aby i soutěžní návrh, který nesplňoval závazné podmínky tendru, nebyl ze soutěže vyřazen. Vzhledem k tomu, že byly chyby už na samotném počátku soutěže, nebylo podle ÚOHS možné postupovat jinak, než soutěž vypsanou už před dvěma lety zrušit.

Samotné muzeum se proti rozhodnutí antimonopolního úřadu neodvolalo. Podle jeho ředitele Michala Lukeše by to nemělo smysl. Část expozic už muzeum připravilo vlastními silami a část chce vyřešit formou zakázek malého rozsahu.

Ke 100. výročí vzniku Československa příští rok v říjnu skončí stavba a v historické budově se otevře velká česko-slovenská výstava. Do poloviny roku 2019 budou pro veřejnost zpřístupněny přírodovědecké expozice a o rok později i historické expozice v Nové budově.

Po otevření bude v historické budově zpřístupněno 90 procent prostor. Nový prostor pro velké exponáty muzeum získá zastřešením obou nádvoří. Vznikne tak i místo pro kavárnu, koncerty a společenské akce. Zpřístupněna bude kupole budovy s výhledem na celou Prahu.

Související

Policie ČR

Rajchlova strana PRO žádá prověrku policejního zákroku před Národním muzeem

Zástupci strany Právo Respekt Odbornost (PRO), jež svolala sobotní protivládní demonstraci na Václavském náměstí, žádají, aby oddělení vnitřní kontroly policie prověřilo zákroky policistů před Národním muzeem. Uvedli to dnes na tiskové konferenci. Po skončení demonstrace se část lidí snažila z budovy muzea odstranit ukrajinskou vlajku. Policisté už dříve uvedli, že k použití donucovacích prostředků přistoupili až v době, kdy někteří účastníci stupňovali svoji agresivitu a nereagovali na opakované výzvy.

Více souvisejících

Národní muzeum Praha ÚOHS soudy veřejné zakázky

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 6 hodinami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Válka v Gaze způsobuje strašné lidské utrpení, ničí životy a trhá rodiny, prohlásil Guterres

Generální tajemník OSN António Guterres v neděli žádal okamžité zastavení války mezi Izraelem a hnutím Hamás v Pásmu Gazy, propuštění rukojmí a navýšení humanitární pomoci to této palestinské enklávy. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy