Egypt brzdí vyšetřování útoku v Hurgadě, naznačila česká velvyslankyně

Praha - Egyptská strana podle české velvyslankyně oddaluje závěr vyšetřování útoku na turisty v Hurgadě, po kterém zemřela Češka. Pokračují diplomatická jednání o tom, jak odškodnit pozůstalé po zavražděné ženě.

Egypťan Abdar Rahmán Šaabán abú Kúra, který letos 14. července na pláži v Hurgadě zabil dvě německé turistky a pobodal několik dalších lidí včetně 36leté Češky, byl zadržen okamžitě po útoku. "Egypťané jsou v kontaktu s českou policií a Češi zároveň komunikují s Němci, kteří rovněž mají zájem na objasnění motivů útočníka," uvedla velvyslankyně ČR v Egyptě Veronika Kuchyňová - Šmigolová.

Na egyptské straně pozoruje snahu pomoct, ale zároveň věc pozdržet. "Slovně jsou velmi vstřícní a chtějí nám pomoct. Na druhou stranu, oni se obávají toho, že výsledkem vyšetřování bude, že se jedná o teroristický čin nějakého islamisty. A to z jejich pohledu není v jejich zájmu, protože to by mohlo odlákat turisty," uvedla velvyslankyně.

Na začátku srpna egyptský žalobce rozhodl, že útočníka vyšetří psychiatři. "Budou vyšetřovat, budou zkoumat toho člověka, budou dělat další výslechy. Připravme se na to, že to bude trvat poměrně dlouho," popsala svá očekávání ohledně dalšího průběhu vyšetřování velvyslankyně.

Rychlé objasnění útoku Česko od Egypta požadovalo v nótě, stejně jako odškodné pro rodinu zabité ženy. "Egyptská strana přijala myšlenku, že by té rodině mělo být nějakým způsobem alespoň minimálně kompenzováno to, že její členka, matka od dítěte, byla zabita v Egyptě," uvedla Kuchyňová - Šmigolová. "V celku z logických důvodů nechtějí, aby se tomu říkalo odškodnění, protože to by byl precends pro všechny lidi, kterým se v Egyptě něco stane," poznamenala.

Obavy z bezpečnostních rizik podle velvyslankyně velký vliv na zájem lidí o dovolenou v Egyptě nemají. "Tím, jak se teroristické útoky stávají všude možně po světě, tak letos naopak byl v Egyptě strmý nárůst, včetně našich turistů," uvedla.

MZV ČR na svém webu doporučuje českým občanům cestujícím do rudomořských či středomořských letovisek, aby se při jakémkoliv opuštění hotelového rezortu, kde jsou ubytováni, vyhýbali rekreaci na veřejných anebo běžné veřejnosti přístupných plážích a aby v obecné rovině dbali pokynů delegátů cestovních kanceláří. Mimo výletů organizovaných turistickými kancelářemi zároveň nedoporučujeme jakékoliv individuální cestování po Sinajském poloostrově nebo po egyptském vnitrozemí. MZV také výslovně varuje před jakýmikoliv cestami do severní části Sinajského poloostrova (oblast mezi městy Rafáh, Al-Aríš, Šajch Zuvajd) a k západní hranici s Libyí.

Související

Více souvisejících

Egypt Češka pobodaná v Egyptě (14.7.2017 Hurgháda) diplomacie Česká republika Teroristické útoky v Egyptě odškodnění Turisté

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy