Schvalujete útoky na exekutory? Komora hrozí lidem trestním oznámením

Plzeň - Tři muži, kteří měli v úterý napadnout dva exekutory v plzeňské městské části Doubravka, jsou obviněni z útoku na veřejnou osobu se zbraní, výtržnictví a poškození cizí věci. Hrozí jim až šest let vězení. Exekutorská komora zvažuje žalobu na lidi, kteří v diskuzi na internetu útok schvalují.

Muži ve věku 22, 23 a 27 let jsou stíháni na svobodě. "Poslední ze zadržených byl propuštěn dnes v 4:00," uvedla policejní mluvčí Veronika Hokrová. 

Muži jsou podezřelí, že dvojici exekutorů napadli teleskopickým obuškem, rozpěrnou tyčí a plynovou pistolí. Z pistole padlo i několik výstřelů. Dva exekutory převezli záchranáři do nemocnice, jejich zranění nebyla vážná. Při incidentu podezřelí poškodili i automobil, ve kterém exekutoři byli. Případ odsoudili ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) i prezidentka exekutorské komory Pavla Fučíková.

Exekutorská komora by i na základě této události chtěla zahájit věcnou diskusi o úloze exekutorů. Uvažuje ale také o podání trestního oznámení na některé lidi, kteří v internetových diskusích pod zprávami o plzeňské události incident schvalovali, sympatizovali s útočníky nebo dokonce vybízeli k opakování útoků.

"Exekutorská komora ČR zvažuje podání trestních oznámení na diskutující, kteří překročili míru únosnosti běžné kritiky a je zde podezření, že se svými vyjádřeními dopustili trestného činu," uvedla mluvčí komory Kateřina Zoubková.

Připomněla, že veřejné schvalování trestného činu může být potrestáno až ročním vězením, podněcování k trestnému činu až dvěma lety.

Komora se s kritickými a nepřátelskými komentáři setkává denně. "Doposud jsme to spíše přecházeli, ale je na čase připomenout, že takové chování v pořádku není, a že naplňuje znaky trestného činu," řekla Fučíková. Podle ní exekutorské úřady vymáhají právo ve stovkách tisíc případů, velké množství z nich vyústí v konflikt. "Jakkoliv vyhrocené situace lidí, po kterých jsou soudem uložené povinnosti vymáhány, zkrátka nesmí ústit v násilí," uvedl Pelikán v úterý v reakci na incident v Plzni.

Související

Ilustrační foto Komentář

Nejen důchody. Česko nutně potřebuje kvůli půl milionu lidí ještě jednu reformu

Sledovat na exekuční mapě, jak se mění barvy nejvíce postižených regionů Česka není žádnou veselou zábavou. A i přesto, že v tuzemsku je celý „systém“ dluhů pěkně zarostlou houštinou, snaha snad všech možných zainteresovaných stran o řešení pořádně zapeklitého problému jako by nenalézala úrodnou půdu. Neznamená to, že vše jde špatným nebo jiným směrem, jen ta čísla a barvy předlužení mění své hodnoty k lepšímu pomaleji, než by bylo potřeba. Nutná je proto pořádná (další) reforma. Ale, jak už to tak v tuzemsku bývá, výsledek je nejistý. 
Ilustrační foto

Banky musí vést lidem v exekuci bezplatně chráněné účty, rozhodl soud

Banky mají nadále povinnost vést lidem v exekuci bezplatně chráněné účty, rozhodl Ústavní soud (ÚS). Zamítl návrh na zrušení příslušné části občanského soudního řádu, podle soudu dotyčná povinnost bank není protiústavní. Návrh loni podala skupina 17 senátorů, za které jednal Tomáš Jirsa (ODS). Skupina se domnívá, že povinnost je v rozporu s ústavním pořádkem.

Více souvisejících

Exekuce napadení Exekutorská komora Plzeň Policie ČR

Aktuálně se děje

před 11 minutami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 55 minutami

před 1 hodinou

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Důchody v květnu 2025 s jednou drobnou změnou. Peníze vám mohou přijít v jiném termínu

Každoročně státní svátky posouvají výplatní termíny důchodů. Letos poprvé se tak stane v květnu, v jehož úvodu jsou rovnou dva svátky. Kvůli jednomu z nich přijdou některým důchodcům peníze s jednodenním předstihem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy