Potomci Colloredo-Mansfeldů se opět obrátili na ÚS, chtějí mobiliář Opočna

Brno - Potomci rodu Colloredo-Mansfeldů podali u Ústavního soudu (ÚS) návrh na obnovu řízení o čtyřech stížnostech, které se týkaly mobiliáře zámku Opočno na Rychnovsku. Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku v prosinci 2016 konstatoval, že české soudy porušily právo Jeroma Colloredo-Mannsfelda na spravedlivé soudní řízení.

Kromě něj podala návrh na obnovu řízení také jeho sestřenice Kristina Colloredo-Mansfeldová, zjistila ČTK z přehledu plenárních věcí ÚS.

České soudy restituentům nejdříve pravomocně vydaly do spoluvlastnictví 68 obrazů. Následně však nárok na vydání zbylého mobiliáře zámku Opočno ve dvou samostatných řízeních v letech 2010 a 2012 zamítly. Štrasburský tribunál v tom spatřoval rozpor s Úmluvou o ochraně lidských práv a základních svobod.

Návrh na obnovu řízení před ÚS je poměrně vzácným krokem. Lze jej podat poté, co člověk uspěje u mezinárodního orgánu, typicky u Evropského soudu pro lidská práva. O návrhu na obnovu rozhoduje ÚS podle zákona bez ústního jednání. Pokud dospěje k závěru, že jeho dřívější nález či usnesení je skutečně v rozporu s rozhodnutím mezinárodního soudu, zruší jej a zabývá se znovu původní stížností.

Podle dřívějších informací ČTK jde ve sporu o sbírku s tisíci položkami. Památkáři její hodnotu v minulosti odhadli na více než miliardu korun. Například jde o slavnostní kočár, 38 obrazů, dvě desítky svítidel, 223 věcí ze sbírky zbraní, lovecké trofeje či jídelní servisy.

Vydání celého zámku se v jiné linii domáhá sama Kristina Colloredo-Mansfeldová. V nové stížnosti podané k ÚS letos v dubnu zmiňuje možnou rasovou perzekuci jejích předků. Zámek zabavili nacisté, po válce zůstal státu. Podle stížnosti rasový motiv prokazatelně existoval, když matce tehdejšího majitele opočenského panství byl majetek konfiskován jako Židovce. ÚS stížnost obdržel v dubnu, zatím nerozhodl.

Související

Ústavní soud ČR

Vleklý restituční spor: Vlastnictví pozemků pod pekárnou v Praze se musí řešit znovu, nařídil ÚS

Ústavní soud (ÚS) nařídil znovu otevřít spor o určení vlastnictví restituovaných pozemků v hodnotě stovek milionů korun pod pekárenským areálem v Praze-Jinonicích. Podle verdiktu pražských soudů restituenti pozemky získali a následně prodali neoprávněně, a tak parcely znovu patří státu. ÚS ale dnes vrátil spor prakticky na začátek, k Obvodnímu soudu pro Prahu 5.

Více souvisejících

restituce Zámek Opočno Ústavní soud ČR rod Colloredo-Mansfeld Soud pro lidská práva Štrasburk

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 7 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

Nemáte děti? Na důchody zaplatíte víc, navrhují lidovci. Piráti jsou proti

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy