Tragická smrt herce Třísky: Sebevražda, či nešťastná náhoda. Policie hledá svědky

Praha - Tragický pád herce Jana Třísky z Karlova mostu byl podle prvních zjištění policie pravděpodobně nešťastnou náhodou. Svědci sobotní události se mají přihlásit na tísňovou linku. Možnost, že by Tříska chtěl spáchat sebevraždu, odmítl herec Jiří Mádl.

"Informace zjištěné v rámci prošetřování vypovídají o tom, že se v dané situaci jednalo s největší pravděpodobností spíše o nešťastnou náhodu než o cílené jednání osmdesátiletého muže," uvedl mluvčí pražských policistů Tomáš Hulan.

Prověřování pádu dále pokračuje. "Policisté prošetřující tento případ prosí každého, kdo byl v inkriminovanou dobu kolem 16:00 v sobotu na Karlově mostě nebo v jeho blízkosti, třeba i jako pasažér nějaké výletní lodi, pořizoval si jakékoliv video nebo fotomateriály, nebo byl přímo svědkem té události, ať se přihlásí prostřednictvím linky 158," doplnil mluvčí.

Herce podle serveru Blesk.cz vytáhli z řeky dva polští turisté, kteří pracují jako důlní záchranáři v jihopolském Rybniku a v sobotu si dopřáli výletní plavbu po Vltavě. Když chtěli skočit do vody, posádka lodi je prý chtěla zadržet, že je to příliš nebezpečné. Nakonec se obrátili na kapitána. Ten podle nich mlčel, což si vyložili jako souhlas, a tak skočili. Muže pak na palubě asi 15 minut resuscitovali. "Jeden z nás mu dával masáž srdce, druhý umělé dýchání. Pak mu naskočilo srdce, obrátili jsme ho na bok, aby se mu lépe dýchalo," řekli deníku Blesk.

Tříska byl po pádu do Vltavy ve vážném stavu, v noci na dnešek zemřel v pražské Ústřední vojenské nemocnici. V sobotu první informace hasičů o neštěstí na Karlově mostě uváděly, že muž do řeky skočil. Policie to ale v neděli nepotvrdila a uvedla, že událost vyšetřuje.

"Honza Tříska byl v perfektní kondici a těšil se na velikánskou roli. Poslední měsíce nežil ničím jiným. Představa, že by přiletěl z Kalifornie, absolvoval kostýmní zkoušky a šel ukončit život, je naprosto hloupá," napsal Mádl na facebooku. Třískovi se podle něj vymstil jeho rituál návštěvy Karlova mostu, který dělal před natáčením každého nového filmu.

Oblíbený umělec měl blízko k disentu, po jeho emigraci se ho komunistický režim snažil vymazat z povědomí lidí a filmy s ním se neuváděly. Ve Spojených státech natočil 44 filmů, z nich dva s Milošem Formanem - Ragtime a Lid versus Larry Flynt. Po roce 1989 se vrátil do českého povědomí triumfálními výkony v roli krále Leara na jevišti či jako učitel Igor Hnízdo ve filmu Obecná škola.

Jako na velkého shakespearovského herce dnes na Třísku vzpomínal odborník na tohoto dramatika Martin Hilský. "Opsal veliký herecký oblouk od Romea ke králi Learovi. Já jsem viděl obojí a před obojím smekám," řekl dnes Hilský ČTK.

Jan Tříska měl dnes začít točit nový film s Jiřím Mádlem. V sobotu však spadl do řeky, prvotní informace policie mluvily o skoku muže z mostu. Podle režiséra připravovaného snímku Jiřího Mádla měl Tříska před každým natáčením rituál, kdy chodil na staletý kamenný most opředený legendami čerpat sílu. Podle Mádla byl Tříska v perfektní kondici a měl za sebou již kostýmní zkoušku.

Karlův most má velmi vysokou vzdálenost mostovky, tedy cesty, po níž se chodí, k hladině. Podle veřejně dostupných zdrojů činí 13 metrů, pád do vody tedy je nebezpečný. Na webu se objevila informace svědků sobotní události, podle nichž postarší muž seděl na mostě a díval se dolů. Třísku po několika minutách vytáhli z vody cestující z okolojedoucí lodi.

Herečka a diplomatka Magda Vášáryová řekla, že herec byl podle ní vzhledem ke svému věku v dobré kondici. "Je mi to líto, protože pokud vím, tak Honza neplánoval, že někdy umře. Držel diety, cvičil a myslím si, že i ve svých 80 letech byl velice připraven fyzicky i mentálně, byl schopen naučit se dlouhé texty," řekla ČTK herečka, která s Třískou v roce 1970 vytvořila kreaci ve Weiglově snímku Radúz a Mahulena.

Skvělým a talentovaným hercem a také výjimečným a statečným člověkem byl Tříska i pro české politiky. České kultuře bude chybět, napsal na twitteru premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Americké velvyslanectví v Praze uvedlo, že zemřela česko-americká filmová a divadelní legenda. Třískovo úmrtí připomíná na twitteru britská velvyslankyně v Česku Jan Thompsonová jako smutnou zprávu a ztrátu velkého shakespearovského herce.

Související

Pietní místo, kde se vážně zranil herec Jan Tříska (23.9.2017).

Tragický pád herce Třísky je pro policii uzavřen

Praha - Policie odložila prošetřování úmrtí Jana Třísky (80). Trestný čin nezjistila, a věcí se tak nebude dál zabývat. Herce 23. září po pádu z Karlova mostu a několika minutách ve studené vodě vytáhli cestující lodi, která plula okolo.

Více souvisejících

Jan Tříska (herec) Praha Praha - Karlův most úmrtí sebevražda Jiří Mádl

Aktuálně se děje

před 26 minutami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 2 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina poprvé vyrobí deset samohybných houfnic Bohdana na podvozku Tatra

Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí deset ukrajinských samohybných houfnic Bohdana a v následujících měsících toto množství ještě vzroste, uvedl dnes na sociálních sítích ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy