Colloredo-Mansfeldová nedosáhla obnovy řízení u Ústavního soudu

Brno - Kristina Colloredo-Mansfeldová neuspěla u Ústavního soudu (ÚS) s návrhem na obnovu řízení o dvou starších neúspěšných stížnostech. Týkaly se mobiliáře zámku Opočno na Rychnovsku. U soudu ještě čekají na rozhodnutí dva návrhy jejího bratrance Jeroma Colloredo-Mannsfelda, jenž se taktéž domáhá obnovy řízení.

ÚS stížnosti potomků šlechtického rodu v letech 2010 a 2012 odmítl. Jerome Colloredo-Mannsfeld ovšem loni našel zastání u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Dává mu to šanci na dosažení obnovy před ÚS.

Kristina Colloredo-Mansfeldová účastníkem řízení u štrasburského soudu nebyla, proto s vlastním návrhem na obnovu uspět nemohla. Ústavní soudci ji označili za osobou zjevně neoprávněnou k podání návrhu.

České soudy restituentům nejdříve pravomocně vydaly do spoluvlastnictví 68 obrazů. Následně však nárok na vydání zbylého mobiliáře zámku Opočno ve dvou samostatných řízeních zamítly.

Evropský soud loni v prosinci konstatoval, že české soudy porušily právo Jeroma Colloredo-Mannsfelda na spravedlivé soudní řízení a nedaly mu možnost reagovat na zásadní důkaz, na kterém založily svá negativní rozhodnutí. Štrasburský tribunál v tom spatřoval rozpor s Úmluvou o ochraně lidských práv a základních svobod.

Jerome Colloredo-Mannsfeld poté podal dva samostatné návrhy na obnovu před Ústavním soudem, jeho sestřenice Kristina Colloredo-Mansfeldová jeden, který se však týkal rovnou dvou dříve odmítnutých stížností.

Spor o mobiliář se týká tisíců položek. Památkáři hodnotu sbírky v minulosti odhadli na více než miliardu korun.

Vydání celého zámku se v jiné linii domáhá sama Kristina Colloredo-Mansfeldová. V nové stížnosti podané k ÚS letos v dubnu zmiňuje možnou rasovou perzekuci jejích předků. Zámek zabavili nacisté, po válce zůstal státu. Podle stížnosti rasový motiv prokazatelně existoval, když matce tehdejšího majitele opočenského panství byl majetek konfiskován jako Židovce.

Související

Více souvisejících

rod Colloredo-Mansfeld Ústavní soud ČR Zámek Opočno restituce

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 24 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

včera

Hamás zveřejnil video rukojmí, na důkaz, že přežil zranění ze 7. října

Hamás zveřejnil ve středu video izraelsko-amerického rukojmího Hershe Goldberga-Polina, což je první důkaz, že přežil, když byl 7. října těžce zraněn.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy