Velké srovnání Čechů a Slováků: Demografie odhalila, v čem se naše životy liší

Praha/Bratislava - Lidé v Česku mají šanci žít déle než obyvatelé Slovenska. Populace v obou zemích stárne. Česká společnost je ale starší než ta slovenská. Lidé na Slovensku víc než v Česku stojí o manželství. V Česku se celkově rodí o něco víc dětí.

Česko mělo ke konci června 10,54 milionu obyvatel, Slovensko 5,44 milionu. Češi tvoří asi dvě procenta obyvatel Evropské unie, Slováci pak zhruba procento. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ), Slovenského statistického úřadu a Eurostatu.

V obou státech sice mladí do 15 let tvoří kolem 15 procent obyvatel, podíl seniorů je v Česku ale vyšší. Lidé nad 65 let představují v ČR kolem 18 procent populace, na Slovenku asi 14 procent. V roce 2015 polovina obyvatel v Česku měla víc než 41,1 roku, na Slovensku byla polovina starší 39 let. Průměrnému Čechovi bylo loni 42 let, průměrnému Slovákovi pak 40,37 roku.

Život se od roku 1989 výrazně prodloužil v obou částech bývalého Československa. Podle demografů těsně po rozdělení společného státu v roce 1993 naděje dožití slovenských mužů dosahovala 68,3 roku a žen 76,7 roku, českých mužů 69,3 roku a českých žen 76,4 roku. Postupně se délka života protahovala. Loni měli čeští muži při narození před sebou 76,2 roku a české ženy 82,1 roku. Na Slovensku měli muži šanci dožít se 73,7 a ženy 80,4 roku. Na stovku mužů připadá na Slovensku 105 žen, v Česku 104.

Na Slovensku připadá na tisícovku obyvatel víc než pět svateb, v Česku ani ne pět. Zatímco v ČR je na deset tisíc lidí 24 rozvodů, v sousední republice je jich 18. V Česku se téměř polovina dětí rodí mimo manželství, loni podíl dosahoval 48,6 procenta. Na Slovensku mají nesezdané rodiče či jen matku dvě pětiny narozených - minulý rok to bylo 40,2 procenta.

V Česku se celkově rodí o něco víc dětí. Na tisícovku obyvatel tu loni připadlo 10,7 živě narozených. Na Slovensku to bylo 10,25. I když nyní v ČR přichází na svět víc dětí, než kolik lidí umírá, za přírůstkem počtu obyvatel jsou hlavně cizinci. O Česko mají větší zájem než o Slovensko. Na deset tisíc obyvatel v ČR loni přibylo 24 lidí, na Slovensku devět.

Související

Více souvisejících

obyvatelstvo Česká republika Slovensko porodnost manželství čsú Lidé

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy