V pátek je státní svátek. Víte, kde si můžete nakoupit?

Praha - Zákon, který upravuje otevírací dobu obchodů o státních svátcích, už platí více než rok. Lidé jsou ale stále zmateni a nevědí, kdy jsou obchody zavřené a kdy ne. Dnes si zásoby dělat nemusíte – 17. listopadu si totiž nakoupíte bez problémů.

V pátek si Česká republika připomíná jeden z nejvýznamnějších dní v kalendáři. 17. listopad je Dnem boje za svobodu a demokracii. A zatímco v některé jiné sváteční dny se dveře drtivé většiny obchodů zavírají, zítra budou moci Češi nakupovat dle libosti.

Zákon se totiž vztahuje pouze na 7 svátků. Obchody musí mít zavřeno 28. října, na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září a 25. a 26. prosince.

Naopak 17. listopadu, na Velký pátek či 5. a 6. července jsou obchody otevřené. Na Štědrý den mohou být otevřeny jen do 12:00.

Zákaz prodeje se podle zákona nevztahuje na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích nebo nádražích nebo na prodejny v nemocnicích. Zavřeno ale musí mít zastavárny, sběrny a bazary.

Související

Češi si na Národní třídě připomínají události 17. listopadu 1989.

Česko si připomíná 17. listopad: Politici míří na Národní, Babišovi vadí privatizace demokracie

Česká politická scéna od pátečního rána míří k památníku na Národní třídě, aby si připomněla události ze 17. listopadu 1989, které vedly k sametové revoluci. Výjimkou je nemocný premiér Petr Fiala (ODS), který oslavy vynechává. Politici zmiňují důležitost demokracie, expremiér Andrej Babiš kritizoval její údajnou privatizaci současnou vládní garniturou. 

Více souvisejících

17. listopad státní svátek Obchody

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 41 minutami

před 50 minutami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Zemřel zakladatel a výrazná osobnost ODS Miroslav Macek

Ve věku 79 let zemřel zakladatel a bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Podle serveru Novinky zemřel ve středu po krátké a těžké nemoci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy