Kolotočový podvod za půl miliardy? Firma používala tajné zkratky, řekla obžalovaná

Ostrava - Krajský soud v Ostravě projednává daňový únik se škodou okolo půl miliardy korun. Dnes začaly výslechy 13 obžalovaných. V jedné z firem se prý používala hesla a tajné zkratky v zakódovaném telefonu.

Jde o případ údajných karuselových obchodů s mobilními telefony. Firmy v řetězci neplatily DPH a společnost na konci požadovala nadměrnou vratku. Všech 13 obžalovaných vinu odmítá. Hrozí jim trest odnětí svobody na pět až deset let.

"O zboží jsme neměla vůbec přehled. Mobilní telefony jsem fyzicky nikdy neviděla," uvedla obžalovaná Jana Buroňová, která vystavovala faktury pro odběratele a objednávala zboží od dodavatelů.

Ve společnosti pracovala několik let a řada věcí se jí zdála podivných. Například komunikace s dalšími přes hesla a tajné zkratky v zakódovaném telefonu. "To jsem ale neřešila. V té době jsem měla starosti se svým zdravotním stavem a vztahem," řekla Buroňová u soudu. Z třinácti obžalovaných je jedna ze dvou, kteří s policií uzavřeli dohodu a jako spolupracující obžalovaná věří v mírnější trest.

Podle obžaloby organizovaná skupina podvody s DPH prováděla v letech 2010 až 2013. "Cílem bylo ve velkém rozsahu zkrátit daň z přidané hodnoty a dále neoprávněně vylákat nadměrné odpočty DPH," uvedla mluvčí ostravského soudu Lucie Olšarová.

Do obchodů bylo zapojeno několik firem i takzvaných bílých koní. V zahraničí, například v Hongkongu či ve Spojených arabských emirátech obžalovaní nakupovali mobilní telefony. Putovaly do Bratislavy a pak do skladů v Ostravě a Olomouci. Firma, která oficiálně zboží přivezla, ale byla ve skutečnosti prázdná schránka. Právě na ni byla formálně převedena povinnost zaplatit daň, což firma neučinila.

Karuselové (kolotočové) podvody jsou spojeny s mechanismem DPH. Využívají toho, že dodání zboží do jiného členského státu EU je od DPH osvobozeno. Povinnost odvést daň nastává u prvního obchodníka, který zboží získá z jiného státu a prodává ho v rámci stejného státu. Firma, která koupila od první firmy v řetězci zboží, ho s malou přirážkou prodá další firmě. Připočtenou DPH ve výši 21 procent platit nemusí, neboť to byla povinnost první firmy. Respektive platí jen DPH z rozdílu mezi nákupem a prodejem zboží další firmě. Na konci procesu je firma, která veškeré zboží vyveze do zahraničí. Od státu podle platných pravidel získá vratku DPH. Některé podvodné sítě mezi sebou posílají opravdové zboží, jiné si jen přeposílají faktury.

Související

krimi

Policie stíhá 22 lidí za krácení DPH, způsobili škody za 16 milionů korun

Policie obvinila 22 lidí z krácení daně z přidané hodnoty. Škodu zatím kriminalisté vyčíslili na zhruba 16 milionů korun. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej. Za zkrácení daně se škodou velkého rozsahu hrozí některým ze stíhaných až desetileté vězení.

Více souvisejících

podvody s DPH soudy firmy Ostrava

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Německo zatklo muže za špionáž v europarlamentu pro Čínu. Peking reaguje

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy