Kauza gurua Járy opět u soudu. Ženy "odháčkovával" sexuálním aktem

Zlín - U Krajského soud ve Zlíně začal opakovaný proces s Jaroslave Dobešem (alias guru Jára) a jeho spolupracovnicí Barborou Pláškovou. Dvojice čelí obžalobě ze znásilnění. Muž prý ženy a dívky na seminářích své esoterické školy Poetrie takzvaně odháčkovával.

Dobeš tvrdil, že všemožné problémy žen jsou způsobeny háčky, které v nich zanechali dřívější sexuální partneři a které jim znemožňovaly žít plnohodnotný život. Lektorky školy v čele s Pláškovou dívky podle spisu většinou stimulovaly na pohlavních orgánech a řídily dechové cvičení, poté se nečekaně objevil Dobeš a zpravidla vykonal na ženách krátkou soulož. Tou měly být takzvané háčky uvolněny.

Podle obžaloby, která popisovala osm takových případů v letech 2004 až 2007, se u poškozených projevila posttraumatická stresová porucha. Semináře se konaly na několika místech včetně domu ve Zlíně a statku na Olomoucku. "Odháčkováním" podle spisu prošlo asi 350 žen. Některé z nich dobrovolně, jiné nikoli.

Předsedkyně senátu Iveta Šperlichová vyloučila z dnešního hlavního líčení veřejnost. Zdůvodnila to ochranou svědků, kteří před soudem vypovídají. Dobeš s Pláškovou se hlavního líčení neúčastní. Oba jsou stíháni jako uprchlí. V květnu 2015 byli zadrženi na Filipínách, kde jsou umístěni v detenčním zařízení. Filipínské úřady sice Dobešovi s Pláškovou zamítly žádost o udělení azylu, oba se však proti jejich rozhodnutí odvolali. Rozhodnutí zatím nepadlo.

S dnešním vyloučením veřejnosti souhlasila i státní zástupkyně Iveta Eichlerová. Upozornila na skutečnost, že před soudem stanou osoby, kterým byla způsobena újma v sexuální oblasti. Naopak obhájci obžalovaných s vyloučením veřejnosti nesouhlasili. "Je velmi důležité, aby veřejnost měla nad trestním řízením kontrolu. To je základní princip demokratického právního státu a toho trestního řízení. V momentě, kdy vyloučíte veřejnost, tak ten dohled veřejnosti absentuje. A může to mít neblahé následky pro celý procesní průběh řízení," řekl dnes novinářům obhájce Pláškové Petr Drapák.

Před soudem dnes vypovídali soudní znalci a ženy, které se cítí být Dobešem a Pláškovou zneužity. "Nevěříme jim. Bojí se... Máme za to, že poškozené nejsou, že jsou zhrzené. Myslely si, že budou mít guru Járu samy pro sebe... Poškozené normálně fungují v životě, nemělo to na ně žádné následky. Mají normálně rodiny, děti, chodí do práce," řekl Dobešův obhájce Michal Krčma.

Zlínský krajský soud v roce 2014 potrestal Dobeše za znásilňování studentek školy deseti lety vězení, Plášková dostala 9,5 roku. Vrchní soud v Olomouci však projednávání případu vrátil zpět do Zlína. "Vrchní soud krajskému soudu mimo jiné uložil, aby vyslechl některé poškozené, další svědky a znalce," uvedla Eichlerová.

Související

Guru Jára Původní zpráva

„Odháčkovaných“ žen bylo několik set, tvrdí spolupracovnice Guru Járy. Popsala, jak činy probíhaly

Blízká spolupracovnice Jaroslava Dobeše odsouzeného za několik znásilnění Barbora Plíšková byla vyhoštěna z Filipín. Nyní je v českém vězení. Vzhledem k novému vývoji v případu EuroZprávy.cz zveřejňují více tvrzení, které nám při telefonickém hovoru poskytla léčitelka a spolupracovnice „Guru Járy“ Dagmar Světlovská. Popsala v něm například průběh „odháčkování“. Proběhnout mělo u stovek žen. 

Více souvisejících

Jaroslav Dobeš (guru Jára) soudy Znásilnění Zlín

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 5 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 5 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy