Krev na rukách. Happening před sídlem KSČM připomněl zločiny komunismu

Praha - Dnešní happening před pražským sídlem KSČM v ulici Politických vězňů zahájil připomínku 70. výročí počátku komunistické diktatury. Přibližně dvě desítky aktivistů umístily u vchodu do budovy umyvadlo s čistou vodou. Pak se obraceli na přicházející soudruhy s dotazem, zda mají umyté ruce.

Akce s názvem Krev na rukách se obešla bez incidentů. "Happeningem jsme chtěli upozornit na to, že se během komunistické totalitní diktatury staly zločiny, jejichž počátek v únoru 1948 si nyní připomínáme. Ty zločiny nebyly potrestány a krev, která nejde umýt, zůstala symbolicky na rukách," řekl Petr Marek, zástupce iniciativy Bez komunistů.cz.

Podle Marka stále nebyla nastolena spravedlnost pro tisíce obětí komunismu v bývalém Československu. Byli to jak letci bojující za druhé světové války v britské RAF, tak nevinné oběti v podobě malých dětí, řekl. Zástupci Bez komunistů.cz se dlouhodobě věnují tématu dětí, které zemřely matkám vězněným komunisty.

"Usilujeme o to, aby celá otázka byla prozkoumána. Společnost, kde není nastolena spravedlnost, se pak vyvíjí pokřivená, hodnoty jsou zrelativizovány a to je i vysvětlení pro naše mnohé dnešní problémy," uvedl Marek.

Připomínkové akce pokračují v sobotu odpoledne shromážděním na Staroměstském náměstí v Praze. Pak bude následovat pochod ze Staroměstského náměstí na Národní třídu. Symbolicky povede od balkónu paláce Kinských, z něhož v únoru 1948 řečnil Klement Gottwald, na místo studentské demonstrace na Národní třídě v listopadu 1989.

Související

Československo se 25. února 1948 na 41 let ponořilo do komunistického bezpráví , demokracie a svoboda byla ze země vyhnaná. Absolventka University of Nebraska v oborech diplomacie a mezinárodní vztahy Mariana Čapková tvrdí, že bolševismus zasetý před 74 lety přerušil přirozený a ekonomický vývoj. Rozhovor

Jizva po Únoru 1948 se nikdy nezacelí. Část lidí si myslela, že komunisté po válce zajistí bezpečí, říká Čapková

Jeho projev na dlouhých čtyřicet let definitivně vyhnal ze země svobodu a demokracii. Po rétorice tehdejšího premiéra Klementa Gottwalda, který 25. února 1948 na pražském Václavském náměstí národu oznámil, že se právě vrací z Hradu a prezident Edvard Beneš všechny jeho návrhy přijal, se po někdejším Československu rozlila rudá barva. Komunistický puč byl dokonán. Producentka dokumentu Umění disentu Mariana Čapková, absolventka University of Nebraska v oborech diplomacie a mezinárodní vztahy tvrdí, že bolševismus zasetý přesně před 74 lety, přerušil přirozený společenský a ekonomický vývoj. „Vytrhl naši zemi ze společnosti kultivovaných demokratických států. Tato jizva nebude nikdy zcela zacelena, negativní dopady bude pociťovat ještě mnoho generací a český národ si ponese ještě mnoho let stigmata a rozdělení ve společnosti, v mezilidských vztazích a v přirozených ekonomických vazbách,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Mariana Čapková.

Více souvisejících

25. únor 1948 KSČM Komunismus

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy