Vrchní soud snížil studentovi trest za škrcení soka

Olomouc - Student práv Martin Smékal, který škrtil v olomoucké části Droždín mladíka kabelem od počítače kvůli dívce, odešel od soudu s nižším trestem. Původně dostal 10,5 roku vězení, pak pět let a dnes mu olomoucký vrchní soud tento trest snížil o rok.

Muž (24) svou oběť (17) podle rozsudku škrtil až do bezvědomí. Důvodem útoku byla snaha donutit jej, aby ukončil svůj vztah s dívkou, která se Smékalovi líbila.

Proti rozsudku olomouckého krajského soudu se odvolal obžalovaný i státní zástupce, který naopak žádal přísnější trest. Za vydírání Smékalovi hrozilo dva až osm let, žalobce požadoval šestiletý trest. "Odvolání státního zástupce jsme jako nedůvodné zamítli a naopak jsme z podnětu odvolání obžalovaného rozsudek soudu prvního stupně ve výroku o trestu zrušili a nově jsme obžalovanému uložili trest odnětí svobody ve výměře čtyř let se zařazením do věznice s ostrahou. Původně uložený pětiletý trest by byl podle nás nepřiměřeně přísný," uvedl mluvčí soudu Stanislav Cik.

Muž byl původně odsouzen za pokus vraždy a vydírání na 10,5 roku, případ však vrátil zpět Ústavní soud. Podle něj nešlo o pokus vraždy. Smékal mohl těžko vědět, že krátkým škrcením nižší až střední intenzitou může způsobit smrt skrze takzvanou reflektorickou zástavu srdce. Pro laika jde o neznámý pojem, uvedl Ústavní soud. Jeho právním názorem se poté musel řídit krajský i odvolací soud.

Vysokoškolský student na svého soka zaútočil v červnu 2015. Nejprve mu vyhrožoval, že když dívku nenechá, zabije ho. Mladík s tím nesouhlasil, Smékal jej povalil na záda, klekl na něj a kabel mu obtočil kolem krku. Škrtil jej tak dlouho, dokud neupadl do bezvědomí. "Držel jsem ho deset 15 sekund, když začal modrat, uvědomil jsem si, co dělám, a pustil jsem to," řekl policistům Smékal. Vypověděl, že po útoku zpanikařil a odešel, co se stalo, si prý uvědomil až doma. Na místo se chtěl vrátit, ale nedokázal to, nakonec si pro něj přišli policisté.

Smékal se k napadení doznal, tvrdil však, že mladíka škrtil kabelem, který našel, čemuž soud nevěřil. Samotný kabel naopak již krajský soud vyhodnotil jako zbraň a jeho útok označil za zavrženíhodný a nebezpečný.

Související

Církev, ilustrační fotografie.

Olomouckým arcibiskupem se stal Nuzík. Blahopřál mu i Fiala

Novým olomouckým arcibiskupem je od pátku dosavadní administrátor arcidiecéze a pomocný biskup Josef Nuzík. Jmenoval ho papež František, rozhodnutí svatého otce oznámil apoštolský nuncius v Česku Jude Thaddeus Okolo v katedrále svatého Václava v Olomouci. 

Více souvisejících

olomouc soudy vydírání pokus o vraždu

Aktuálně se děje

před 46 minutami

EU

Kormidlo zelené politiky EU se neotočí, míní expertka. Nové složení EP ale zřejmě způsobí složitější schvalovací proces

Volby do Evropského parlamentu zasadily nepříjemnou ránu frakci Zelených. Ti oproti volbám z roku 2019 ztratili 18 křesel, letos dosáhli pouze na zisk celkových 7,4 % a 53 mandátů. Expertka na politiku Evropské unie Veronika Velička Zapletalová z Masarykovy univerzity v Brně pro EuroZprávy.cz ale vysvětlila, že ústředním bodem ve schvalovacím procesu je koalice Evropské lidové strany (EPP) a Socialistů a demokratů (S&D)., „Pro Evropskou unii je po technické stránce reálné být do roku 2050 neutrální,“ uvedla. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Šlachta

Přísaha a Motoristé jednají o budoucí spolupráci. Proč bořit něco, co funguje, ptá se Šlachta v rozhovoru pro EZ

Koalice Přísahy a Motoristé ve volbách do Evropského parlamentu získala dva mandáty. EuroZprávy.cz v této souvislosti oslovily předsedu hnutí Přísaha Roberta Šlachtu. Odmítl, že by jeho hnutí upozadilo svůj program kvůli spolupráci s Motoristy sobě. „Nikola Bartůšek a Filip Turek spolu skvěle fungují jako tým. Nikola jako odbornice na migraci a Filip jako odborník na Green Deal a průmysl. A to jsou dvě základní témata, o které dalších pět let v Evropě půjde,“ říká. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Bürgenstock

Hrozí mírovému summitu ztráta legitimity? Obavy mají i švýcarští pořadatelé, chybí důležité mocnosti

Víkendový mírový summit přinese setkání předních světových lídrů. Velké potíže pro samotnou legitimitu události ale může přinést nepřítomnost Ruska a Číny. Mají s tím problém i samotní Švýcaři, kteří summit hostí. Česká republika naopak vůči podpoře Ukrajiny zachovává neochvějně tvrdý postoj. Svědčí o tom například 5700 ukrajinských vojáků, které v rámci různých programů vycvičili jejich čeští kolegové. 

před 9 hodinami

před 11 hodinami

včera

včera

Španělsko odmítlo Zelenského. Patrioty zůstanou v Turecku, Ukrajina je nedostane

Španělský systém protivzdušné obrany Patriot zůstane nadále v Turecku, i když ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval evropské vlády, aby tyto systémy poskytly Ukrajině. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy