Králem olomouckého majálesu bude letos zpěvák David Koller

Olomouc - Králem letošního olomouckého majálesu, který se zaměří na sté výročí republiky a na společnou česko-slovenskou historii, bude zpěvák, skladatel a bubeník David Koller. Korunu krále vysokoškolských studentů si nasadí ve středu 9. května na Horním náměstí v Olomouci. ČTK to dnes řekl pořadatel akce Ondřej Martínek. Samotné korunovaci bude předcházet průvod městem, slavnostní akt pak završí společné zpívání československé hymny. Olomoucký majáles ponese letos motto ČeskosLOVEnsko aneb 100 let spolu.

"Pro rok 2018, osmý ročník Majálesu Univerzity Palackého, jsme oslovili jako krále zpěváka, skladatele a bubeníka Davida Kollera. Nadšeně s tím souhlasil. Ten výběr byl poměrně logický, a to i vzhledem k tématu letošního majálesu. Navíc on má Olomouc velice rád. Je to člověk známý a má coby korunovaný král co říci," uvedl Martínek. Poukázal i na to, že název Kollerova alba z roku 2015 ČeskosLOVEnsko je navíc neplánovaně shodný s podtitulem letošního majálesu.

Na trůně vystřídá Koller dosavadní královnu, ředitelku univerzitní knihovny Helenu Sedláčkovou, která žezlo loni přebrala od herce a moderátora Marka Ebena. Průvod, který bude samotné korunovaci předcházet, vyjde ve 13:00 od Zbrojnice, korunovace na Horním náměstí se uskuteční zhruba ve 13:20. Dřív králové kynuli davu z balkonu radnice, která je však nyní pod lešením. Letos pořadatelé využijí pódia, které zde bude stát při Dnech Evropy. "Po skončení korunovace zhruba osmdesátihlavý sbor společně s účastníky průvodu zazpívá celou verzi československé hymny. Král se poté odtud poveze do Bezručových sadů v kabrioletu Škoda Felicia z roku 1960," doplnil Martínek.

Na trůnu krále studentů v Olomouci seděl v předešlých ročnících hudebník a autor komiksů Jaromír Švejdík, první polistopadový rektor Univerzity Palackého Josef Jařab, herečka Ivana Plíhalová či fotograf Jindřich Štreit. V dřívějších dobách se stali králi olomouckého majálesu také Václav Klaus, ale i americký básník Allen Ginsberg.

Na rozdíl od loňska program pořadatelé vtěsnali do jednoho dne. Nabídne divadelní představení, filmy, výstavy, besedy, workshopy, interaktivní prezentace desítek neziskových organizací a sportovní program. Program čítá zhruba 50 bodů včetně vystoupení deseti kapel.

Hlavní program majálesu se odehraje v Bezručových sadech, další dva koncerty se uskuteční v Jazz Tibet Clubu. Novinkou budou programové bloky v Pevnosti poznání, kde budou diskuse a filmové projekce. Bližší informace o programu jsou na stránkách www.majalesolomouc.cz.

Související

Mirai Navrátil

Koller, Mirai a další osobnosti české kultury pomáhají Ukrajině

Stále častěji se na sociálních sítích objevují příspěvky, že i známé osobnosti se rozhodli pomoci Ukrajině. Tím bezpochybně dokazují, že česká kulturní sféra "stále žije", pomáhá a zastává své místo, na které se možná během pandemie i poněkud zapomnělo. Jména jako David Koller, Mirai Navrátil, Jakub Ryba jistě mluví za vše.

Více souvisejících

David Koller Majáles Univerzita Palackého olomouc studenti

Aktuálně se děje

před 51 minutami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Mezinárodní trestní soud chce vydat zatykač na Netanjahua

Podle několika izraelských médií se Izrael a Spojené státy snaží diplomatickými prostředky zabránit Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) ve vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a několik dalších izraelských představitelů. Informoval o tom dnes zpravodajský web The Times of Israel.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 12 hodinami

před 13 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy