Aktivisté Greenpeace zaplatili škodu, do věže elektrárny ve Chvaleticích navrtali díry

Pardubice - Pět aktivistů Greenpeace, které policie stíhá kvůli protestní akci v elektrárně Chvaletice v roce 2016, zaplatilo 407.780 korun vlastníkovi elektrárny firmě Severní energetická. Podle vyšetřovatelů ovšem škoda přesáhla milion korun, aktivisté částku zpochybňují.

Předloni 3. října obsadilo chladicí věž 11 aktivistů Greenpeace, opustili ji 5. října. Někteří na ni vylezli a navrtali do ní díry, později na ni vyvěsili dva transparenty. Ekologická organizace svou akcí protestovala proti uskutečňované modernizaci elektrárny, která prodlouží její provoz do roku 2030. Společnost Severní energetická v minulosti označil nesouhlas Greenpeace za absurdní, neboť modernizace sníží emise škodlivých látek i prachu.

"Nikdy nebylo naším záměrem způsobit škodu. Naopak jsme se snažili ji minimalizovat při zachování maximální možné bezpečnosti při pohybu ve výškách. Než jsme věž opustili, všechny úchyty jsme vyndali a snesli veškerý materiál, abychom co nejvíce usnadnili vrácení věže do původního stavu," uvedl Robert Hrdina ze spolku Zastavme elektrárnu Chvaletice, který je mezi obviněnými.

Kvůli akci ve Chvaleticích policie obvinila pět českých aktivistů z poškození cizí věci a z poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení. Stíhání šesti zahraničních předala do zemí jejich pobytu. "Vyšetřování zatím není uzavřeno, o tom, jak dlouho bude pokračovat, nechceme spekulovat," řekla ČTK mluvčí krajské policie Markéta Janovská.

Podle právníka Greenpeace Pavla Uhla je reálná výše škody, která byla vyčíslená, vyfakturovaná a předaná obviněným, pod 500.000 korunami, proto nelze mluvit o škodě velkého rozsahu a skutek by měl být překvalifikován na nižší trestnou sazbu. "Další výdaje se škodou samotnou souvisejí jen velmi okrajově. Severní energetická chce například po aktivistech proplatit náklady na platy zaměstnanců zajišťujících ostrahu areálu či uhrazení faktury za létání s dronem v době protestu," uvedl Hrábek.

Související

Aktivisté blokují elektrárnu Chvaletice

Kvůli poškození elektrárny Chvaletice bude soud, aktivisté Greenpeace odmítli dohodu

Aktivisté Greenpeace, kteří v říjnu 2016 protestovali na chladicí věži elektrárny Chvaletice, odmítli dohodu o vině a trestu. Chtějí se bránit u soudu. Pětice aktivistů a aktivistek uznala, že nechtěně způsobili při protestu škodu na zařízení a uhradili ji. Nesouhlasí ovšem s tím, že elektrárně způsobili poruchu, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí Greenpeace Lukáš Hrábek.

Více souvisejících

elektrárna Chvaletice Greenpeace Severní energetická Pardubický kraj

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy