Létající klíšťata v Česku? Jejich kousnutí vás vyřadí na celé týdny

Praha - Chystáte se o v létě do lesa? K tomuto ročnímu období procházky neodmyslitelně patří. Zvlášť když slunce nemilosrdně pálí a lesní stín je vyhledávanou úlevou. V lese ovšem na procházející čeká spousta hmyzích parazitů pasoucích po krvi.

Jedním takovým je i kloš jelení (Lipoptena cervi), kterému se lidově říká lojnice nebo jelenica a známé je také jako létající klíště.

A to i přesto, že ve skutečnosti tento krev sající parazit nemá s klíštětem vůbec nic společného. Ve skutečnosti totiž jde o bodavou mouchu.

Kloš se ovšem od klasických much liší a to poměrně výrazně. Líhne se sice s křídly, ale proletí se jen jednou v životě. Poté, co krvesajka najde vhodného hostitele a usadí se na něm, křídla odhazuje.

Jak druhové jméno napovídá, jsou nejčastějšími oběťmi kloší jeleni, laně a jiná vysoká zvěř. Kloš ovšem nepohrdne ani ptačí nebo lidskou krví.

Když parazit přistane na lidské kůži, drží se tam velmi pevně. Těla těchto much jsou nesmírně pružná a odolná a je tak dost těžké kloše rozmáčknout.

Dobrou zprávou je, že kloš jelení na rozdíl od klíšťat nebo jiného hmyzu nepřenáší žádné nebezpečné nemoci. Ale i tak dokáže pořádně potrápit.

Kousnutí kloše totiž vytvoří rudý flek, který pořádně svědí. A lidé pokousaní kloší se mohou zběsile drbat i několik týdnů než se úporné kousance zahojí.

Související

Den beze spěchu ovlivní i chod orloje na Staroměstském náměstí.

Dnes je den beze spěchu. Lidem připomíná, že si tak mohou i zachránit život

Odložit některé aktivity může zachránit život, upozorňuje iniciativa, se kterou přišla Česká asociace pojišťoven. Třetí duben je dnem, kdy se symbolicky zpozdí některé události našeho života, abychom si uvědomili, že spěcháme zbytečně a často v těch nejhorších okamžicích, tedy i za volantem. Jen v loňském roce zemřelo podle Police ČR na českých silnicích kvůli nepřiměřené rychlosti 138 lidí.

Více souvisejících

Lidé Hmyz nemoci

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

MS v hokeji

Švýcaři si v úvodu bez potíží poradili s Nory, Němci dali Slovákům lekci z produktivity

Dvěma odpoledními zápasy vypuklo v pátek v pořadí již 87. mistrovství světa v ledním hokeji, které se letos koná v Praze a Ostravě. Prvními mužstvy, která se střetla v rámci pražské skupiny A, byla mužstva Švýcarska a Norska. V tomto duelu nakonec k žádnému překvapení nedošlo, přestože po první třetině byl stav nerozhodný 1:1. Druhá třetina ale byla v režii favoritů ze Švýcarska, když v ní díky brankám Löffela, Sentelera a Scherweye šli postupně do vedení 4:1. Niederreiter pak přidal poslední pátou švýcarskou branku, Norové už jen korigovali na konečných 5:2. To v Ostravě se hrál do konce druhé třetiny vyrovnaný duel, když se Slovákům v zápase s Němci podařilo dorovnat z 0:2 na 2:2. Závěrečná třetina ale ukázala, že stříbrní medailisté z posledního šampionátu byli více produktivní a nakonec to i přes snahu Slováků dotáhli k výhře 4:6. 

před 9 hodinami

před 15 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

včera

včera

Polární záři mohou vidět i lidé z Česka, upozornili meteorologové

Z ČR může být dnes večer možné pozorovat polární záři, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek na sociální síti X. Podmínky budou dobré, v noci má být totiž jasno.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy