Tisíce Čechů netuší, že trpí vážnou nemocí. K nákaze mohlo dojít při operaci či porodu

Praha - Mnoho Čechů neví, že žijí se žloutenkou typu C. Mohli se nakazit při operaci nebo porodu do roku 1992, kdy se krevní transfuze ještě na tento virus netestovaly. Nemoc se projeví často až po 20 až 30 letech, kdy se u pacienta rozvine poškození jater.

Chronickou hepatitidu C má v Česku asi 50.000 lidí, mohou se úplně vyléčit. "Ročně je odhaleno kolem 1000 nových případů. Skutečný počet lidí, kteří by měli být léčeni, je několikanásobně větší," uvedl přednosta Kliniky infekčních chorob Lékařské fakulty Masarykovy univerzity a Fakultní nemocnice Brno Petr Husa. 

Onemocnění je nejčastěji spojováno s injekčními uživateli drog, ještě v 90. letech lékaři o přenosech při transfuzích prakticky nevěděli. Nakažených kvůli krevní transfuzi mohou být tisíce, další nemocní již zemřeli. Například Ivona Trnková se nakazila v roce 1981, nejspíš při porodu nebo operaci před ním. Nemoc pro ní představovala i velkou psychickou zátěž. "Lékařka mě tehdy označila za prostitutku a narkomanku. Já neměla tušení, jak jsem se mohla nakazit," dodala.

Podstupovala opakovaně náročnou léčbu interferony, která měla výrazné vedlejší účinky. K novým lékům se dostala loni v březnu. "Po čtyřech týdnech bylo jasné, že virus po 36 letech zmizel. Neměla jsem žádné vedlejší účinky," dodala.

Podle Husy by bylo užitečné otestovat ženy, které rodily před rokem 1992. "Stále k nám chodí třeba osmdesátileté babičky s rakovinou jater, které mají v anamnéze jen několik porodů nebo potratů," dodal Husa. Podle něj v 70. letech v západní Evropě byly epidemie nákazy z anti-RH faktoru, který se dává těhotným ženám. "Je velmi pravděpodobné, že podobou cestou se infikovala významná část žen u nás," dodal.

Zatímco u narkomanů je při nakažení z injekční jehly pravděpodobnost rozvinutí chronické hepatitidy C asi 50 procent, u transfuze do roku 1992 je až osmdesátiprocentní, protože jde o velkou dávku krve. V současné době je možné nemoc úplně z organismu vyléčit do dvou až tří měsíců. 

Související

Ilustrační foto

Příští týden se mohou lidé zdarma otestovat na HIV a žloutenku

Příští týden se mohou lidé zdarma otestovat na HIV a žloutenku typu B a C během devátého ročníku celoevropské kampaně. Ve všech krajích se otevře 82 testovacích míst, a to v kamenných poradnách i na mobilních stanovištích. V tiskové zprávě o tom informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ), který akci v České republice koordinuje.

Více souvisejících

žloutenka češi zdraví Zdravotnictví nemoci

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 5 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 5 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy