Vláda uvolnila peníze pozdě, stavba památníku romského holokaustu se v Letech posouvá

Brno - Stavba památníku romského holokaustu, který má vzniknout v Letech na Písecku na místě bývalého vepřína, se zpozdí. Začne nejspíš v roce 2021. ČTK to dnes řekla Kristina Kohoutová, mluvčí brněnského Muzea romské kultury, které areál spravuje. Vláda totiž až v září uvolnila 111 milionů na archeologický průzkum a demolici vepřína. Ty se proto uskuteční příští rok, muzeum s nimi přitom počítalo už letos.

"Je tam zdržení devět měsíců, protože jsme to čekali už začátkem roku. Proto dojde k posunu," objasnila Kohoutová.

Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách má vzniknout na místě, kde byl za druhé světové války zřízen romský koncentrační tábor. V 70. letech tam byl postaven vepřín, o jeho odstranění se po roce 1989 vedly dlouholeté spory. Nakonec vepřín koupil stát za 450 milionů korun, prodejce, soukromá firma jej vyklidila letos v březnu. Do správy pak místo dostalo Muzeum romské kultury, které počítalo letos v létě s archeologickým průzkumem a demolicí. Vláda však uvolnila peníze až nyní.

V září a říjnu se proto bude aktualizovat investiční záměr, v listopadu muzeum počítá s výběrovými řízeními na archeologický výzkum i demoliční práce. S ohledem na počasí a klimatické podmínky však nebude možné provést archeologický průzkum v zimě. "Počítáme s ním tak na jaře příštího roku. V létě pak mohou začít demoliční práce vepřína. Potrvají tak rok až rok a půl. Samotné práce na památníku se tak jeví jako reálné v roce 2021. Možná se to povede dřív," uvedla Kohoutová.

Dosud muzeum provádělo pouze udržovací práce v areálu a okolí. Vede také debatu s odborníky a veřejností, jak by měl vypadat památník, který má připomínat bývalý tábor. Propojí současnou kulturní památku Lety, kterou tvoří repliky tří dřevěných baráků, a sochu od akademického sochaře Zdeňka Hůlky stojící v místě hromadných hrobů. Má vzniknout i infocentrum s výstavním prostorem, kde by návštěvníci získali informace o táboře a romském holokaustu.

Související

Lety - Památník holokaustu Romů a Sintů

Vepřín v Letech stojící na místě romského koncentračního tábora je zbouraný

V Letech na Písecku skončilo bourání bývalého vepřína v místech, kde byl za druhé světové války koncentrační tábor pro Romy. Firma teď staticky zajišťuje dvě torza z bývalé haly vepřína, které budou součástí expozice. Návštěvnické centrum tam chce Muzeum romské kultury otevřít v druhé polovině roku 2023 nebo začátkem roku 2024. Do soutěže na stavbu centra přišly tři nabídky, vítěze muzeum ještě nevybralo. Muzeum počítalo v tendru s cenou 73,5 milionu Kč bez DPH. ČTK to sdělila mluvčí Muzea romské kultury Karolina Spielmannová.
Koncentrační tábor Lety byl internační tábor za druhé světové války zřízený na okraji stejnojmenné obce v dnešním okrese Písek, od 10. července 1942 byl určený internaci cikánů. Na jeho místě byl v padesátých letech 20. století vybudován velkokapacitní vepřín, v 90. letech pak pietní památník u zdi vepřína.

V Letech na Písecku začala demolice vepřína na místě romského koncentračního tábora

V Letech na Písecku dnes začala demolice bývalého vepřínu, který stál na místě koncentračního romského tábora z druhé světové války. Vznikne zde Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách za více než 100 milionů korun. Demolice potrvá přibližně tři měsíce. ČTK to řekl Roman Hrabec, ředitel pro obchod a výrobu firmy AWT Rekultivace, která práce zajišťuje.

Více souvisejících

Koncentrační tábor Lety Muzeum romské kultury

Aktuálně se děje

před 41 minutami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Mezinárodní trestní soud chce vydat zatykač na Netanjahua

Podle několika izraelských médií se Izrael a Spojené státy snaží diplomatickými prostředky zabránit Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) ve vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a několik dalších izraelských představitelů. Informoval o tom dnes zpravodajský web The Times of Israel.

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 12 hodinami

před 13 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy