Znásilnění jako zbraň? Česko přivítalo letošní Nobelovu cenu za mír

Nobelův výbor letošním výběrem nositelů Nobelovy ceny za mír poukázal na závažný problém sexuálního násilí a na potřebu proti němu vystoupit. Shodují se na tom zástupci českých organizací zasazujících se o lidská práva, které ČTK oslovila. Nobelovu cenu za mír letos získali aktivistka irácké komunity jezídů Nadja Muradová a konžský lékař Denis Mukwege. Dvojice prestižní ocenění dostala za boj proti sexuálnímu násilí jako zbrani ve válkách, upřesnil Nobelův výbor.

"Nadja Muradová, byla poprvé významně oceněna Cenou Václava Havla za lidská práva před dvěma lety, dnes je nejvýznamnější tváří boje proti sexuálnímu násilí. Jde o praktiku hrubého prosazování moci a nadvlády, které se netýká pouze válečných zón ale v době míru se přesouvá zejména za dveře domovů, což dokládají i naše statistiky," sdělila ČTK členka výboru České ženské lobby Marta Smolíková.

"Nobelův výbor upozornil na nutnost boje proti tomuto nepřípustnému jevu, zatímco náš stát liknavě odsouvá podpis Istanbulské úmluvy proti genderově orientovanému násilí, což svědčí spíše o zlehčování problému, mnohdy s tragickými následky," doplnila Smolíková.

"Máme radost z toho, že se díky Nobelově ceně za mír o tak důležitém tématu, jako je sexuální násilí v konfliktech, mluví. Je to jedna z nejhrůznějších věcí, ke které ve válkách dochází. Děsivé na tom je, že znásilnění je využíváno jako válečná zbraň - jako nástroj pro podmanění, ponížení a oslabení nepřítele," uvedl ředitel humanitární a rozvojové sekce organizace Člověk v tísni Jan Mrkvička.

"Oba laureáti upozorňují na tuto problematiku v zemích, kde Člověk v tísni dlouhodobě pracuje - v Iráku a v Kongu. Denis Mukwege byl dokonce v roce 2015 hostem našeho festivalu Jeden svět v Bruselu. S jeho nemocnicí Panzi ve městě Bukavu jsme spolupracovali a jejich práce si vážíme. Toto ocenění považujeme za vyjádření úcty k obětem sexuálního násilí,“ řekl Mrkvička.

Také ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský připomněl, že Muradová v roce 2016 získala Cenu Václava Havla, na jejímž udílení se knihovna podílí. "Přijímáme s hlubokým uspokojením a radostí zprávu, že laureátka ceny Václava Havla za lidská práva 2016 získala spolu s konžským lékařem Denisem Mukwegeou i Nobelovu cenu za mír za rok 2018. Dramatický příběh Nadji Muradové i vůle, s kterou překonala trauma věznění a týrání tzv. Islámským státem a věnovala veškerou svou energii boji za práva jezídských žen a jezídského lidu si takové ocenění více než zaslouží," napsal Žantovský ČTK.

Související

Donald Trump

Donald Trump byl nominován na Nobelovu cenu za mír

Bývalý americký prezident Donald Trump byl znovu navržen na udělení Nobelovy ceny za mír. Kongresmanka za Republikány Claudia Tenney tvrdí, že Trump sehrál klíčovou roli při zprostředkování mírových dohod mezi Izraelem a arabskými zeměmi - Spojenými arabskými emiráty a Bahrajnem - v roce 2020. 

Více souvisejících

nobelova cena sexuální zneužívání ženy Jezídové Michael Žantovský člověk v tísni

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 3 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy