Vyhrožování terorismem? Cizinec dostal 40 měsíců vězení, pak má být vyhoštěn z ČR

Trest 40 měsíců vězení ve věznici s ostrahou a vyhoštění z České republiky na osm let vyměřil dnes Krajský soud v Plzni cizinci obžalovanému z vyhrožování útoky v Pákistánu. Jednadvacetiletý Nikolaj Simeonov Ivanov z Bulharska vyhrožoval teroristickými činy v Pákistánu, pokud tam nepropustí na svobodu Češku zadrženou na letišti v Láhauru s devíti kilogramy heroinu. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce Martin Bílý ani Ivanov se zatím ohledně odvolání nevyjádřili.

Hrozbu si Ivanov podle soudu nechal v lednu internetovým překladačem přeložit z bulharštiny do angličtiny a text pak odeslal textovou zprávou a e-mailem dvěma pákistánským médiím. Hrozilo mu až 12 let vězení. Obhajoba žádala podmíněný trest, žalobce pětileté vězení.

"Jsem spokojen s tím, že pan obžalovaný byl odsouzen za toto jednání. Myslím si, že to je jasný příklad toho, že takové jednání je ve společnosti neakceptovatelné, že nelze akceptovat, aby jakákoliv osoba posílala výhružné texty, ať už se jedná o ČR či jiný stát," řekl ČTK po vynesení rozsudku Bílý. Zda se proti výši trestu odvolá, se rozhodne po doručení rozsudku.

Ivanov žil od roku 2016 v Plzni a pracoval v místní firmě. K činu se přiznal. Tvrdil ale, že hrozby nemyslel vážně, teroristické skutky neplánoval. Chtěl prý jen nějak pomoci zadržené Češce. Argumentoval mimo jiné tím, že kdyby myslel hrozbu vážně, neuvedl by v ní své telefonní číslo a e-mailovou adresu.

Podle znalců nemá agresivní sklony ani schopnosti naplánovat a provést teroristický útok v zahraničí. Je to introvert s podprůměrným intelektem, může jednat impulzivně a nedomýšlet následky, má také sklony k fabulacím. Pro společnost není nebezpečný, dodali znalci. Podobně o něm mluvila i jeho rodina v Bulharsku, učitelka či tamní policista. Žalovaného skutku se mohl podle odborníků dopustit proto, že měl potřebu prezentovat svůj údajný blízký vztah k tehdy mediálně známé osobnosti.

Ivanov totiž tvrdí, že zadrženou ženu znal, psal si s ní přes facebook, třikrát se setkali, jednou intimně. Státní zástupce na základě výpovědi svědků pochybuje, že Ivanov zadrženou znal. Zpochybnila to i Ivanovova obhájkyně a nevěřil tomu ani soud. On na tom ale trval.

Podle Bílého ale na vinu nemá vliv, zda Ivanov ženu znal či zda to byla jen jeho fantazie, stejně jako, zda by byl schopen hrozby naplnit. Podle Ivanovova vnímání představuje terorismus bomby a výbuchy. Pákistán je zemí, kde se teroristické činy stávají, podobná výhrůžka je proto vážným skutkem. Obhájkyně naopak poukázala na to, že v Pákistánu výhrůžky nebrali moc vážně. Vyšel jeden článek, zatímco v českých médiích jich bylo podle žalobce nejméně 48.

Ivanovovi ulehčilo doznání, projevená lítost, částečná sebereflexe i to, že podle znalců nemá sklony k násilí. "I když si nemyslím, že by si zcela připouštěl důsledky svého jednání pro společnost," uvedl Bílý. Trest pro Ivanova chtěl i jako varování pro případné další pachatele.

Související

Více souvisejících

Nikolaj Simeonov Ivanov (kauza Terezy H.) soudy Terorismus Pákistán Tereza H. zadržená v Pákistánu Plzeň

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy