Sklony k fabulacím, teror by nedokázal. Znalci se zastali muže, který chtěl spasit Terezu H.

Plzeň - Jednadvacetiletý Nikolaj Simeonov Ivanov z Bulharska, který se u Krajského soudu v Plzni zpovídá z vyhrožování terorismem, nemá podle znalců agresivní sklony a nemá ani schopnosti pro to, aby dokázal teroristický útok v zahraničí naplánovat a provést. Vypověděli to dnes u soudu znalci z oboru psychologie a psychiatrie.

Muž podle obžaloby v lednu odeslal textovou zprávu a e-mail dvěma pákistánským médiím. Vyhrožoval teroristickými činy v Pákistánu, pokud tam nepropustí na svobodu Češku, která byla zadržena na mezinárodním letišti v Láhauru s devíti kilogramy heroinu. Chtěl zadržené pomoci, útoky nemyslel vážně, řekl u soudu. Hrozí mu až dvanáctileté vězení.

Podle znalců je Ivanov introvertní člověk s podprůměrným intelektem, emočně nezralý, uzavřený a má problémy s mezilidskými vztahy. Má spíše jednostranné vztahy s tendencí závislosti na druhém člověku, je nejistý, podezřívavý. Může jednat impulsivně a nedomýšlet následky svého chování, má také sklony k fabulacím.

Žalovaného skutku se mohl podle odborníků dopustit proto, že měl potřebu prezentovat svůj údajný blízký vztah k tehdy mediálně známé osobnosti. Ivanov totiž ve výpovědích tvrdil, že se zadrženou Češkou se znal, psal si s ní přes facebook, třikrát se setkali, jednou intimně. Pro společnost není muž nebezpečný, dodali znalci.

I sám Ivanov u soudu řekl, že jednal impulsivně a popřel, že by chtěl skutečně spáchat teroristický čin. Jeho jedinou motivací prý byla snaha pomoci zadržované ženě.

"To, co jsem já napsal, zase taková hrozba nebyla, protože jsem to napsal z mého telefonu, mého mailu. Je to hrozba, ale nevěřím tomu, že by tomu někdo opravdu věřil, že bych mohl něco takového udělat," vypověděl u soudu. Přiznal se k tomu, že pákistánskému internetovému deníku a satelitní televizi napsal, že pokud Pákistán nepropustí do 48 hodin zadržovanou Češku, o níž média psala jako o Tereze, a neposadí ji do letadla, odehrají se v Pákistánu teroristické útoky. Na mysli měl podle žalobce bombu. Do textu uvedl i své telefonní číslo, na němž ho měla Češka po propuštění kontaktovat. Bylo to necelé dva týdny po jejím zadržení. Soud bude pokračovat příští týden.

Související

Soud, ilustrační foto

Vyhrožování terorismem? Cizinec dostal 40 měsíců vězení, pak má být vyhoštěn z ČR

Trest 40 měsíců vězení ve věznici s ostrahou a vyhoštění z České republiky na osm let vyměřil dnes Krajský soud v Plzni cizinci obžalovanému z vyhrožování útoky v Pákistánu. Jednadvacetiletý Nikolaj Simeonov Ivanov z Bulharska vyhrožoval teroristickými činy v Pákistánu, pokud tam nepropustí na svobodu Češku zadrženou na letišti v Láhauru s devíti kilogramy heroinu. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce Martin Bílý ani Ivanov se zatím ohledně odvolání nevyjádřili.

Více souvisejících

Nikolaj Simeonov Ivanov (kauza Terezy H.) Plzeň Tereza H. zadržená v Pákistánu Pákistán Terorismus soudy

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Chladné počasí vydrží až do víkendu. Pak se vrátí oteplení

Zimní počasí se v Česku udrží do konce týdne. Oteplení dorazí až o víkendu, a příští týden se vrátí teploty kolem 25 stupňů. Vyplývá to z předpovědi ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy