Budoucnost EU a střední Evropy? Vnuk českého krále nastínil svou vizi

Střední Evropa by měla spolupracovat ještě více než nyní, protože jde o kulturně a historicky spojený prostor. Navíc region spolupracujících menších států může být v Evropské unii protiváhou Německa či Francie, řekl dnes na přednášce studentům Ekonomicko-správní fakulty Masarykovy univerzity v Brně Karel Habsbursko-Lotrinský. Shodou okolností ji hlava někdejšího panovnického rodu navštívila v předvečer 100. výročí zániku Rakouska-Uherska a vzniku samostatného Československa.

Středoevropský region navíc považuje za širší, než je současná visegrádská čtyřka, tedy Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko. Zahrnul i další regiony, které tvořily někdejší habsburské soustátí. "Díky technologiím už není a nebude problém rozdílný jazyk a budeme si ještě blíž," míní vnuk posledního císaře Karla I.

Budoucnost střední Evropy je však podle něj pouze v Evropské unii, kterou vnímá jako instituci zajišťující bezpečnost a prosperitu na kontinentě. "Jsem částečný optimista do budoucna, i když Evropa má problémy a každý stát je jiný. Lze prosazovat evropské i národní zájmy díky principu subsidiarity. I když je fakt, že Evropská unie řeší i takové zbytečnosti, jako je tvar sedačky v traktoru," řekl Habsburk, který se sám cítí jako Evropan.

Narodil se v Bavorsku a žije v Rakousku. "A v celé střední Evropě, tedy i v Česku, se cítím jako doma, protože je součástí mého kulturního prostoru," řekl.

Habsburk, který se narodil v roce 1961 jako šesté dítě a první syn Otty Habsburského, byl také členem rakouských lidovců, na konci 90. let za ně seděl v evropském parlamentu. Angažuje se v Panevropském hnutí, jehož cílem je ještě užší spolupráce zemí Evropy.

Německý prezident blahopřál Česku ke 100. výročí 

"Vztahy mezi našimi zeměmi jako sousedy a partnery v Evropské unii a v NATO se dnes vyznačují úzkým přátelstvím. Smlouva o dobrém sousedství a Česko-německá deklarace položily základní kámen naší spolupráce a našeho přátelství. Strategický dialog je upevnil a dále prohloubil," uvedl Frank-Walter Steinmeier v dopisu adresovaném prezidentu Miloši Zemanovi, který dnes zveřejnilo německé velvyslanectví v Praze.

Ocenil i činnost Česko-německého fondu budoucnosti, který přispívá k přátelství mezi oběma státy.

Steinmeier se v dopisu dotkl i toho, že dobré vztahy mezi Českem a Německem nebyly vždy samozřejmostí. "Tomáš G. Masaryk dovedl Čechy a Slováky k nezávislosti, po které tak dlouho toužili, a ke stabilní parlamentní demokracii, která trvala až do rozbití republiky Německou říší," připomněl konec první Československé republiky. Vrátil se také k Zemanově návštěvě v Berlíně letos v září a k tomu, že spolu mluvili o Masarykových zásluhách.

Související

Karel Habsbursko-Lotrinský (© Hubertl / Wikimedia Commons)

Vnuk českého krále dostane z Česka kopii svatováclavské koruny

Spolek pro obnovu Českého království zorganizoval sbírku na zhotovení kopie svatováclavské koruny pro Karla Habsburského. Vnuk posledního rakouského císaře Karla I. který byl i českým a uherským králem, oslaví 11. ledna šedesátiny. Dárek na objednávku zhotovil turnovský šperkař Jiří Urban. Termín jeho předání může ovlivnit i epidemie. ČTK to řekl starosta spolku Jindřich Holub, který je také starostou obce Pohleď na Havlíčkobrodsku.

Více souvisejících

Karel Habsbursko-Lotrinský (Karl von Habsburg) 100. výročí vzniku Československa Brno Frank-Walter Steinmeier Německo

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 6 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 6 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy