Tragédie ve Studénce: Nový soud bude v únoru, původní verdikt zrušen pro nelogičnost

Okresní soud v Novém Jičíně se začne příští rok v únoru nanovo zabývat železničním neštěstím ve Studénce na Novojičínsku, které v srpnu 2008 nepřežilo osm lidí. Líčení je nařízeno na 18. února, uvedla Česká televize. Původní rozsudek, který zprostil viny všech deset obžalovaných, Krajský soud v Ostravě v září zrušil na základě odvolání, jež podala obžaloba.

Česká televize uvedla, že má rozhodnutí odvolacího soudu k dispozici. Podle něj prvoinstanční okresní soud nedostatečně svůj loňský rozsudek odůvodnil. Podle krajského soudu je rozhodnutí ohledně viny obžalovaných nesprávné, nelogické a nepřesvědčivé.

"Je nutno hodnotit jako zákonu nevyhovující dané odůvodnění rozsudku soudem prvního stupně, v němž okresní soud pouze uvádí domněnky, spekuluje a nepřesvědčivě odůvodňuje, proč dospěl k závěru, že nebyla zjištěna příčina pádu mostu a pouze obecně uvedl, co jej vedlo k rozhodnutí o zproštění obžalovaných od obžaloby," uvádí se podle televize v usnesení Krajského soudu v Ostravě.

"Zprošťující výrok v dané podobě, s ohledem na zjištění skutkového stavu věci, vzbuzuje důvodné pochybnosti o správnosti takového rozhodnutí," uvedl krajský soud podle ČT.

Nehoda se stala 8. srpna 2008. Na železniční trať ve Studénce spadl rekonstruovaný silniční most a do jeho trosek narazil mezinárodní rychlík Comenius. Na místě zahynuli čtyři ženy a dva muži, dva zranění zemřeli později. Zraněno bylo 95 cestujících, z toho devět těžce. Někteří mají doživotní následky.

Státní zástupce obžaloval deset lidí z obecného ohrožení. Šlo o manažery i pracovníky stavebních firem, živnostníka či jednoho úředníka. Novojičínský okresní soud ale zprostil viny všech deset obžalovaných, protože se podle něj nepodařilo prokázat, že by za pád mostu mohli právě oni. Státní zástupce se proti tomu odvolal. Krajský soud v Ostravě projednal odvolání koncem září, rozhodl o něm v neveřejném zasedání a své rozhodnutí nezveřejnil.

Související

Železniční nehoda ve Studénce se udála 8. srpna 2008 v 10:30 hodin. Mezinárodní vlak EC 108 Comenius jedoucí na trase Krakov – Praha narazil v železniční stanici Studénka do konstrukce opravovaného silničního mostu, která se několik sekund před tím zřítila na železniční trať. Zemřelo 8 lidí (5 žen a 3 muži), asi 95 dalších bylo zraněno. Úmrtí osmé oběti bylo oznámeno v médiích 30. září 2008.

NS přezkoumá verdikt v kauze pádu mostu ve Studénce na Novojičínsku

Verdikt v kauze pádu mostu ve Studénce na Novojičínsku přezkoumá Nejvyšší soud. Dva z pěti potrestaných manažerů stavebních firem už podali dovolání, zjistila ČTK z justiční databáze InfoSoud. Dovolání přijímá Okresní soud v Novém Jičíně, který je následně spolu se spisem předá nejvyšší instanci do Brna.

Více souvisejících

Vlaková havárie /Studénka 8. srpna 2008 v 10:30 hodin/ soudy Ostrava

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy