KOMENTÁŘ | Sníh překvapil silničáře, Vánoce pošťáky. Když nedostanete Vánoční dárek, kdo za to může?

Komentář - Každý rok je to to stejné a rok od roku horší. Jak zpívá Jaromír Nohavica v jedné ze svých populárních písní: "Silničáři, ta jak každý rok, su překvapení velice, že sníh zasypal jim silnice." Zasypané silnice jsou ale jen jedním z opakujících se nešvarů Vánoc. Tím druhým jsou vánoční dárky, a to hlavně v případě, kdy nedorazí.

Ač se to možná nezdá, silničáři se přes zimu nezastaví. Ne vždy jsou posypané všechny cesty které by měly být, ne vždy tak jak by měly být, a ne vždy vyjde předpověď počasí, ale bojovat s přírodou je nelehký úkol. Vyjma vichřic a povodní je v našich podmínkách příval sněhu jediným nešvarem matky přírody, s nímž se musíme potýkat. 

Naštěstí stres z cesty do práce nebo končí ve chvíli, kdy do práce nebo domů dorazíme. Vystřídá jej totiž předvánoční shon, ať už pracovní, nebo ten pro leckoho možná méně příjemný, točící se kolem dárku. Ty k Vánocům neodmyslitelně patří a čím více se svátky blíží, tím více si uvědomujeme, že nám chybí dárek pro toho a pro tamtu, a tak na poslední chvíli sháníme, objednáváme a zaříkáme se, že příští rok už dárky rozhodně začneme shánět s předstihem.

Kýžená sebereflexe ale jde stranou ve chvíli, kdy s hrůzou v očích zjišťujeme, že dárky možná do Štědrého dne dorazit nestihnou. V tu chvíli přijdou na řadu telefony, e-maily nebo sociální sítě, příruční slovník nadávek a několik ostrých slov směrem k poštovním a doručovacím společnostem. Za to, že nestihne dorazit dárek objednaný týden před Vánoci, přece nikdo jiný nemůže.

Statistiky ukazují, že počet dárků objednávaných přes internet se rok od roku zvyšuje a přepravní a poštovní společnosti čelí stále většímu náporu. Shánět proto na poslední chvíli brigádníky, kteří by alespoň z části ulevili dárkovému přetlaku, je proto poměrně oblíbenou praktikou, avšak vzhledem k nedostatku pracovní síly na trhu také lehce neefektivní. 

Příchod Vánoc a nedostatek pomocné síly, která e navíc začíná shánět poměrně pozdě, zkrátka dokáží ze svátků učinit peklo nejen přepravcům a doručovatelům, ale i samotným zákazníků, kteří se do poslední chvíle modlí, aby jejich dárek dorazil. 

Vylévat si zlost na sociálních sítích ale není vždycky nejlepší způsob, jak dosáhnout změny. Obvykle stačí dárek objednat třeba o pár týdnů dříve, zajít si pro něj osobně nebo zavolat či zajít na poštu, jestli už tam náhodou neleží. Vzhledem k nedostatku doručovatelů se totiž může stát, že kýžená zásilka je na poště už několik dní, pošťáci je ale odbavují postupně a na ten váš se možná dostane až zbytečně pozdě, jestli do Vánoc vůbec.

Důležité je uvědomit si, že lepší to nebude ani příští rok. Internetové obchody a zboží zasílané z e-shopů jsou na vzestupu, zatímco lidí, kteří by ho doručili, je stále méně. Nervy tak nezchladí nadávání na neschopnost doručit balík včas, ale dřívější objednávka. Dokud nám totiž nebudou balíčky doručovat ve dne v noci drony, situace se před Vánoci moc nezlepší.

Související

Více souvisejících

Vánoce Pošta firmy komentář

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko ještě víc zvýší výrobu zbraní. Kvůli americké podpoře Ukrajiny

Ve středu ruský ministr obrany Sergej Šojgu nařídil zvýšení výroby zbraní s důrazem na urychlení dodávek pro konflikt na Ukrajině. Toto rozhodnutí přichází týden poté, co americký prezident Joe Biden podepsal nový vojenský balíček v hodnotě desítek miliard dolarů jako pomoc pro Kyjev.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy