"Čert tě vem!" Otužilci křtili ve Vltavě nové členy, voda prý mohla být ještě studenější

Tradiční křest vodou z Vltavy dnes u loděnice Slavoj v Hodkovičkách absolvovalo asi 15 nových otužilců. Akce České otužilecké unie se spolu s nimi zúčastnil i podobný počet zkušenějších sportovců. Všichni otužilci, z nichž mnozí přišli v komických maskách, si po křtu zaplavali v řece, jejíž teplota se pohybovala nad čtyřmi stupni Celsia.

Při křtu nalil předseda České otužilecké unie Vladimír Komárek každému z účastníků za krk vltavskou vodu ochlazenou kousky ledu a každému popřál "Zlom vaz!", na což se mu dostalo odpovědi "Čert tě vem!"

Komárek řekl, že akce se povedla a účast kolem 30 otužilců se dá pokládat za pěknou. Jde podle něj o tradici, kterou otužilecké kluby provozují už desítky let. "Někde je to více formální, někde je to takové praštěnější, o což se snažíme i my," uvedl Komárek. Tomu odpovídaly i vtipné pokrývky hlavy a kostýmy účastníků. Jeden z plavců dorazil ve včelařské kombinéze, ve které si poté šel i zaplavat.

Česká otužilecká unie má podle Komárka 102 členů, kteří jsou rozesetí po celé republice. K podstoupení křtu není nutné být zkušeným otužilcem, stačí projevit zájem a být ochotný do studené vody vstoupit, dodal předseda unie.

Letošní podmínky nejsou podle Komárka špatné, pro otužilce nicméně nejsou ideální náhlé teplotní skoky. "Bylo protivné to, že bylo dlouho teplo a pak se najednou ochladilo za týden o čtyři stupně. Ideální je, když se od podzimu ochlazuje postupně," uvedl. Dnešní teplota vody mohla být z otužileckého pohledu i nižší. "Čím je to blíž nule, tím je to působivější, ale i tak jsme spokojení. Včera jsme plavali v Náchodě, tam bylo 1,9, takže dneska to je teplejší," řekl Komárek.

Další tradiční akce unie se bude konat na Tři krále. Desítky plavců se při ní nechají loděmi dopravit do středu Vltavy u Karlova mostu a poté hromadně naskáčou do řeky, odkud volným tempem doplavou zpět ke břehu.

Otužilecké plavání má v Česku dlouhou tradici. Nejznámější je Memoriál Alfreda Nikodéma, který se plave v Praze o druhém svátku vánočním. Loni se konal 71. ročník, kterého se zúčastnilo 369 plavců. Podobné akce se na přelomu roku konají i v dalších městech.

Související

Otužování, ilustrační fotografie.

Sebastian Kneipp a jeho léčení vodou. Doporučoval i otužování

Léčivé účinky vody jsou známy celá tisíciletí, lázeňství se zrodilo již v období starověku. Voda byla vždy vnímána jako životadárná tekutina, hrála významnou roli v náboženství nebo magických úkonech i v lidovém léčitelství. Průkopníkem propagujícím léčení pomocí vody byl Sebastian Kneipp. Ten mimo jiné již v 19. století doporučoval dnes tak populární otužování.

Více souvisejících

otužilci Praha Vltava

Aktuálně se děje

před 48 minutami

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Íránský útok na Izrael byl podle USA trapným neúspěchem

Masivní dronový a raketový útok Íránu na Izrael byl "velkolepým a trapným neúspěchem", uvedl v pondělí Bílý dům. S tímto prohlášením přišel den poté, co americké jednotky pomohly Izraeli sestřelit většinu raket a bezpilotních letadel vypálených Teheránem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy