Soud s Rittigem a Nečasovou ve čtvrtek nebude. Co se stalo?

Pražský městský soud se tento čtvrtek nebude zabývat kauzou údajného vyzrazení utajované zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS), v níž čelí obžalobě Jana Nečasová (dříve Nagyová) a lobbista Ivo Rittig. Hlavní líčení bylo zrušeno, informovala dnes na twitteru mluvčí soudu Markéta Puci bez dalších podrobností. Podle informací ČTK se soudu nepodařilo včas obeslat Nečasovou. Nový termín zatím nařízený není.

Městský soud v Praze původně Nečasovou, Rittiga a dalšího obžalovaného, právníka Davida Michala, potrestal podmínkami, rozsudek ale zrušil Vrchní soud v Praze. Kvůli rozhodnutí odvolacího senátu podal stížnost tehdejší ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), Nejvyšší soud (NS) ji zamítl.

Obžaloba tvrdí, že Rittig se v roce 2012 dověděl od bývalé šéfky premiérova kabinetu Nečasové a tehdejšího ministra zemědělství Petra Bendla, že premiér Petr Nečas (ODS) dostal utajený materiál. Lobbista dovodil, že se týká právě jeho, a proto poslal svého právníka na schůzku s Nečasovou, která právníkovi podle obžaloby obsah zprávy sdělila. Rittig pak údajně mohl učinit kroky k zakrytí svého vlivu na státní orgány, státní instituce a společnosti s majetkovou účastí státu. Obžalovaní vinu odmítají.

Pražský městský soud loni v lednu Nečasové uložil podmíněný trest v délce 1,5 roku, Rittigovi a jeho právníkovi Michalovi pak devítiměsíční podmínku. Posledního stíhaného, Rittigova obchodního partnera a bývalého poradce ministra zemědělství Tomáše Jindru, obžaloby zprostil. Předseda trestního senátu Petr Novák tehdy uvedl, že podle něj bylo prokázané, že se Nečasová k obsahu zprávy dostala a jednala o ní s Michalem.

Podle odvolacího soudu se ale podřízený soud nevypořádal se všemi okolnostmi významnými pro rozhodnutí a měl by provést další důkazy. Mimo jiné se také bude muset vypořádat s tím, zda je přípustný stěžejní důkaz obžaloby - odposlech Rittigovy schůzky z hotelu Ventana.

To, že soud zpochybnil použitelnost klíčového důkazu, vadilo Pelikánovi, který v květnu podal stížnost pro porušení zákona. Kritizoval i to, že vrchní soud věc vrátil k novému projednání, přestože si mohl doplňující důkazy obstarat a provést sám. NS však stížnost zamítl, protože shledal, že zákon porušen nebyl.

Nečasová i Rittig čelí obvinění i v dalších kauzách. Někdejší vysoká úřednice je souzena v případu tzv. trafik pro poslance ODS a za krácení daní z luxusních darů. Kvůli údajnému zneužití Vojenského zpravodajství byla nepravomocně potrestána dvouletou podmínkou a pětiletým zákazem činnosti ve vedoucích funkcích státní správy. Rittig je obžalován v souvislosti s tunelováním firmy Oleo Chemical a v případu jízdenek pro pražský dopravní podnik. V kauze Oleo byl Rittig obžaloby nepravomocně zproštěn.

Související

Jana Nagyová a Andrej Babiš u soudu v kauze Čapí hnízdo.

Expremiér Babiš byl opět zproštěn obžaloby v kauze Čapí hnízdo

Pražský městský soud i podruhé zprostil expremiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou obžaloby v kauze Čapí hnízdo. Hlavní líčení při opakovaném projednávání rozsudku trvalo jen jeden den. Babiš si rozhodnutí soudu osobně nevyslechl, síň opustil po pronesení závěrečné řeči. 

Více souvisejících

Jana Nagyová Ivo Rittig BIS soudy Praha

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 2 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Naše vojáky na Ukrajině nechceme, řekli rozhodně Poláci. Jednotky NATO taky ne

Více než 70 procent Poláků neschvaluje vyslání svých vojáků ani vojáků Severoatlantické aliance na Ukrajinu. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu veřejného mínění, který provedl institut IBRIS pro polský deník Rzeczpospolita.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy