Pelta uspěl se stížností proti rozšíření obvinění o podplácení

Nejvyšší státní zastupitelství zrušilo v kauze sportovních dotací rozšíření stíhání Fotbalové asociace ČR (FAČR) a jejího bývalého předsedy Miroslava Pelty, které se týkalo údajného podplácení. Vyhovělo tak stížnostem obviněných. Dnes o tom informoval mluvčí zastupitelství Petr Malý. Důvody zrušení byly podle něj formální, protože napadené usnesení bylo nadbytečné.

Mluvčí nicméně doplnil, že z věcného hlediska shledalo Nejvyšší státní zastupitelství podezření z korupční činnosti odůvodněným. "Bude mít dopady na právní kvalifikaci obviněných na základě původně zahájeného trestního stíhání," uvedl Malý.

O rozšíření stíhání "proti jedné fyzické a jedné právnické osobě" informovalo pražské vrchní státní zastupitelství loni v listopadu. Podle České televize se rozšíření týkalo tvrzení, že Pelta podplatil bývalou náměstkyni ministryně školství Simonu Kratochvílovou. Peltův advokát Oldřich Chudoba označil rozšíření stíhání za účelové.

Pelta i FAČR nadále čelí obvinění v kauze údajné manipulace při rozdělování peněz z dotačního programu ministerstva školství na činnost sportovních organizací. Dozorující státní zástupce Ondřej Trčka nechce stav vyšetřování komentovat. "V daném případě, oproti dříve zveřejněným informacím, není dán důvod k zveřejňování dalších informací o probíhajícím přípravném řízení trestním," napsal ČTK v pondělí.

Vedle Pelty a FAČR stíhá policie Kratochvílovou, někdejšího vysokého úředníka ministerstva školství Zdeňka Břízu, Českou unii sportu, předsedu České unie sportu Miroslava Janstu a generálního sekretáře unie Jana Boháče. Obviněným klade za vinu zneužití pravomoci, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky či porušení povinnosti při správě cizího majetku. Všichni stíhaní vinu odmítají.

Související

Miroslav Pelta (foto: David Sedlecký)

Pelta má jít na šest let za mříže, rozhodl soud v kauze dotací. Padly i další tresty

Soud dnes znovu uložil bývalému šéfovi českého fotbalu Miroslavu Peltovi za zmanipulování sportovních dotací šest let vězení, peněžitý trest pět milionů korun a pětiletý zákaz činnosti ve statutárních orgánech spolků. Někdejší náměstkyni ministerstva školství Simonu Kratochvílovou poslal do vězení na 6,5 roku, zakázal jí vedoucí funkce ve veřejné správě na šest let a dal jí dvoumilionový peněžitý trest. 
Miroslav Pelta (foto: David Sedlecký)

Pelta u soudu řekl, že na ovlivňování dotací byl malý pán

Na ovlivnění dotačního řízení jsem byl malý pán, řekl v dnešní závěrečné řeči u soudu bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta. Ke kauze zmanipulování sportovních dotací ministerstva školství dodal, že někdejší ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) u něj jako člověk navždy prohrála. Valachová má v procesu postavení svědkyně. 

Více souvisejících

Miroslav Pelta Simona Kratochvílová (MŠMT) Nejvyšší státní zastupitelství Praha

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 3 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 16 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

Erdogan v květnu do Bílého domu nedorazí, potvrdili Turci

Květnové setkání tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým protějškem Joem Bidenem v Bílém domě se neuskuteční. Nejmenovaný turecký činitel to v pátek potvrdil agentuře AFP.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy