Epilepsie: Víte, co dělat při záchvatu nemocného? Čeští lékaři vyvrací mýty +VIDEO

Při epileptickém záchvatu nemocného podle odborníků není nutné omezovat v pohybu. Stačí odstranit z jeho okolí předměty, o které se může zranit. S epilepsií žije v Česku asi 80.000 lidí, kolem 5000 nových pacientů přibývá každý rok. Akademie věd ČR spolu s pacientskými organizacemi Epistop a Společnost E připravily edukativní video ohledně první pomoci. Informovaly o tom v tiskové zprávě k Mezinárodního dni epilepsie, který připadá na pondělí 11. února.

Epileptické záchvaty mohou být spojeny s nenápadnými projevy jako je záraz v činnosti či porucha vědomí. Na druhou stranu existují i záchvaty dramatické, kdy nemocný spadne a je postižen velkými křečemi.

In my absence (see previous Tweet. No #epilepsy pun intended!), please share these posters around- across other social media too if you have it. They're some of the ones I wish I could show to the world the most. #EpilepsyAwareness pic.twitter.com/Qkit89l8h0

— Jessica Lucy Dover (@LLSJ_Jess) 5. února 2019

"Se správnou první pomocí při záchvatu je bohužel stále spojena celá řada mýtů. Zavádějící je například představa, že je potřeba nemocného zalehnout nebo mu vložit do úst klacík. Opravdu život zachraňující je odstranit předměty, o které by se mohl poranit, podložit hlavu, uvolnit oděv kolem krku a nijak neomezovat," uvedl Přemysl Jiruška z Fyziologického ústavu Akademie věd ČR, který se výzkumem epilepsie, příčin vzniku nemoci i mechanismů vzniku záchvatů zabývá.

Pokud je i po záchvatu osoba v bezvědomí, je podle odborníků vhodné ho položit do takzvané stabilizované polohy, kdy leží na boku s pokrčenýma nohama a hlavou v mírném záklonu. Pokud se sám neprobere, je třeba zavolat sanitku. Pokud není nemocný po záchvatu dezorientovaný nebo poraněný, není ale nutné ho odvézt do nemocnice. Výjimkou je první nebo opakující se záchvat.

Epilepsie může být vrozená, může se ale objevit kdykoli během života. Onemocnění mozku může vyvolat úraz, stres, vyčerpání či operace. Léčí se antiepileptiky, dodržováním správné životosprávy, případně operativně. V Česku podle AV ČR žije asi 80.000 lidí s aktivní epilepsií, tedy záchvatem v posledních pěti letech. Dalších nejméně 160.000 se léčilo nebo stále léčí, ale záchvat neměli pět let či déle.

Související

Více souvisejících

Epilepsie nemoci zdraví život

Aktuálně se děje

před 47 minutami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

HRW: Ruská armáda popravuje ukrajinské vojáky, kteří se vzdávají

Lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW) tvrdí, že ruské jednotky se dopustily mimosoudních poprav ukrajinských vojáků, kteří se vzdávali a chtěli se dostat do zajetí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy