Zadeh vyváděl u soudu. Komedie, brněnská justiční mafie, zaznělo v závěrečné řeči

Obžalovaný íránský podnikatel s českým občanstvím Shahram Abdullah Zadeh dnes u městského soudu v Brně označil trestní řízení ve své vedlejší kauze za komedii. Zadeh u městského soudu čelí obžalobě z ovlivňování svědků ze své hlavní, daňové kauzy, kterou se zabývá krajský soud. Hlavní líčení dnes pokračuje Zadehovou závěrečnou řečí. Podnikatel už dříve obžalobu označil za nesmysl. Státní zástupce pro něj navrhl osmiletý trest.

Podle obžaloby Zadeh založil organizovanou skupinu k ovlivnění svědků ve vlastní prospěch ve své daňové kauze, spolu s ním je obžalováno dalších pět lidí. Obžalovaní se podle státního zastupitelství snažili, aby někteří svědci v trestní věci vedené u krajského soudu vypověděli nepravdivě v neprospěch obžaloby. Dalším cílem podle zastupitelství bylo to, aby byli křivě obviněni policisté, případně pracovníci justice.

Spolu se Zadehem před senátem městského soudu stojí Eva Halamková, advokáti Ondřej Kučera a Záviš Löffelmann, bývalý policista Jan Šebek a Martin Veselý. Všem vyjma Kučery, který je spolupracující obviněný, státní zástupce v závěrečné řeči navrhl nepodmíněný trest. Kučerovi navrhl podmínku.

Zadeh dnes ve své závěrečné řeči celé trestní řízení označil za komediální. Podle něj senát v čele s předsedou Michalem Kabelíkem, kradl informace z obhajoby, které dali k dispozici obžalobě. Podal proto k soudu žalobu. "Reflektuje to úroveň české justice, kdy soudci jsou vyšší kasta," řekl k tomu Zadeh. Soud označil za brněnskou justiční mafii.

V závěrečné řeči zpochybnil důkazy, které státní zastupitelství předložilo. Vyšetřující policisté jsou podle něj v jeho případě svědci, poškození i vyšetřovatelé, což není možné. Podle něj se také orgány činné v trestním řízení spojily, aby ukradly 150 milionů korun, které za něj jako kauci zaplatili blízcí a přátelé. Zadeh byl nejdříve ve vazbě kvůli daňové kauze, po složení kauce a jeho propuštění putoval o několik měsíců později znovu do vazby kvůli případu řešenému u městského soudu. Ve vazbě je teď asi 27 měsíců.

Městský soud obžalobu projednává od listopadu 2017, za tu dobu nařídil asi pět desítek jednacích dní. Vyslechl několik desítek svědků, přečetl listinné důkazy, přehrál odposlechy. Zadeh má závěrečnou řeč jako poslední z obžalovaných, všichni vyjma Kučery vinu popřeli. Termín hlavního líčení je vypsán i na čtvrtek, vynesení rozsudku se nepředpokládá.

Zadeha a dalších 14 lidí v hlavní kauze státní zastupitelství viní z daňových úniků. Jsou podezřelí, že šidili stát při dovozu pohonných hmot do Česka, celková škoda je 2,5 miliardy korun. Hlavní líčení u krajského soudu reálně začalo v březnu 2016, dosud bylo nařízeno přes 200 jednacích dní. Aktuálně jsou termíny hlavního líčení vypsány do konce června, soud stále vyslýchá svědky.

Související

Soudy, ilustrační fotografie.

Brněnský soud schválil Zadehovi dohodu v daňové kauze na devět let vězení

Až napodruhé dnes Krajský soud v Brně schválil dohodu o vině a trestu, kterou podnikatel Shahram Zadeh uzavřel se žalobcem v kauze miliardových daňových úniků. Za přiznání si Zadeh vyjednal trest devět let vězení a peněžitý trest 17,5 mil. Kč. Dohodou mezi Zadehem a žalobcem se soud zabýval už v první polovině října, tehdejší návrh kvůli chybám v dohodě neschválil. Rozsudek soud vyhlašoval přes hodinu a půl, je pravomocný.

Více souvisejících

Shahram Abdullah Zadeh soudy Brno

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy