Veřejnost má smůlu. Kauzu Nečasové a agentů projedná soud za zavřenými dveřmi

Páteční jednání o odvolání v kauze údajného zneužití Vojenského zpravodajství bude neveřejné. Předseda odvolacího senátu se rozhodl vyloučit veřejnost s ohledem na to, že při zasedání se budou řešit i utajované skutečnosti. Na dotaz ČTK to dnes sdělila mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci. V případu, který v roce 2013 přispěl k pádu vlády Petra Nečase (ODS), čelí obvinění někdejší šéfka premiérova kabinetu Jana Nečasová (dříve Nagyová) a trojice zpravodajců.

"Vzhledem k utajovaným skutečnostem se zasedání musí konat v zabezpečené a předem zkontrolované jednací síni. Veřejné proto bude až vyhlášení rozhodnutí," uvedla Puci. Podle ní není zcela jisté, že senát soudce Richarda Petráska rozhodne už v pátek.

Nepravomocný rozsudek uložil Nečasové dvouletý podmíněný trest a pětiletý zákaz činnosti ve vedoucích funkcích státní správy. Zpravodajci Milan Kovanda, Ondrej Páleník a Jan Pohůnek dostali podmínky od 18 do 20 měsíců a soud jim na pět let zakázal působit ve zpravodajských službách a bezpečnostních sborech.

Proti verdiktu se odvolali jak všichni obžalovaní, tak i státní zástupce, který se domáhá nepodmíněných trestů vězení. Odvolání v neprospěch obžalovaných podalo ik ministerstvo obrany, které má postavení poškozeného. Petráskův senát tak může tresty zpřísnit, potvrdit, zmírnit, může také obžalované zprostit viny nebo věc vrátit na obvod k dalšímu projednání.

Současná Nečasova manželka podle obžaloby zosnovala zneužití pravomoci, když v roce 2012 nezákonně zaúkolovala zpravodajce, aby sledovali jeho tehdejší manželku Radku. Chtěla tím prý uspíšit premiérův rozvod. Později údajně nechala sledovat také dva zaměstnance úřadu vlády. Obžalovaní vinu odmítají.

Související

Jana Nagyová a Andrej Babiš u soudu v kauze Čapí hnízdo.

Expremiér Babiš byl opět zproštěn obžaloby v kauze Čapí hnízdo

Pražský městský soud i podruhé zprostil expremiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou obžaloby v kauze Čapí hnízdo. Hlavní líčení při opakovaném projednávání rozsudku trvalo jen jeden den. Babiš si rozhodnutí soudu osobně nevyslechl, síň opustil po pronesení závěrečné řeči. 

Více souvisejících

Jana Nagyová Vojenské zpravodajství soudy Praha

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy