V Terezíně uctili památku obětí v Osvětimi-Březince, otevřela se výstava "Děvčata z pokoje 28"

Model koncentračního tábora Osvětim I a sugestivní výstava "Děvčata z pokoje 28" obohatily stálou expozici Centra studií genocid. Poprvé byly k vidění v rámci pietní akce v sobotu 9. března 2019 v Terezíně. Stejně jako připravovaná kniha publicisty Františka Cingera "To byl Arnošt Lustig".

Připomínková akce se konala symbolicky v den vyhlazení tzv. rodinného tábora v Osvětimi-Březince, kam byli v letech 1943 a 1944 postupně deportováni vězni z terezínského ghetta. V noci na 9. března 1944 skončilo v plynových komorách 3792 mužů, žen i dětí. "Terezín, Osvětim a podobná místa jsou dokladem hrůz, které během druhé světové války spáchali nacisté nejen na židovském obyvatelstvu. V těchto místech oběti holocaustu prožívaly nepopsatelné utrpení a právě zde bychom si jejich osudy měli neustále připomínat," zdůraznil Šimon Krbec, ředitel Centra studií genocid Terezín.

Cílem setkání bylo uctít jejich památku a rovněž představit nové expozice a díla připomínající dějiny holocaustu, jako je model osvětimského kmenového tábora (Osvětim I), který vytvořili pedagogové a studenti Smíchovské střední průmyslové školy v Praze.

"Projekt Osvětim vytváříme nejen proto, abychom ukázali jednu velmi temnou kapitolu lidských dějin. Nejde nám však jen o to ukázat, co se stalo, ale také, co by se mohlo znovu stát, pokud bychom se nedokázali z této strašné historie poučit," shrnul ředitel SSPŠ Radko Sáblík.

Další novou stálou expozicí Centra studií genocid Terezín je sugestivní výstava, kterou tvoří materiály a dobové fotografie o životě židovských dívek v trýznivých podmínkách terezínského ghetta. "Když jsem pracovala na knize ,Děvčata z pokoje 28‘, potažmo připravovala stejnojmennou výstavu, snažila jsem se zpřístupnit jejich poselství, zachránit pro budoucnost jejich odkaz. Jestli dnes vím, co v boji o přežití znamenají přátelství, láska, naděje, umění a kultura, pak jsem se to dozvěděla především díky děvčatům z pokoje 28," prohlásila při otevření výstavy její autorka Hannelore Brenner.

Součástí sobotního programu byla i prezentace připravované knihy vzpomínek "To byl Arnošt Lustig", která zanedlouho vyjde v nakladatelství Eminent. Její autor, publicista a novinář František Cinger, v průběhu téměř 20 let strávil s významným spisovatelem mnoho času. "K nejsilnějším zážitkům patřily společné návštěvy Terezína, Mauthausenu nebo místa mezi německým Klingenthalem a českými Kraslicemi, kde v dubnu 1945 Arnošt Lustig utekl z vlaku smrti směřujícího z Buchenwaldu do Dachau," zavzpomínal František Cinger.

Centrum studií genocid působí od roku 2017 ve zrekonstruovaných historických objektech terezínské hlavní pevnosti. "Pomáháme městu Terezín s využitím a provozem budov, které mají nevyčíslitelnou kulturně-historickou hodnotu a jsou známy po celém světě. I když se řadu z nich podařilo zachránit, části pevnosti stále hrozí zřícení. Mezi poškozenými je i objekt Drážďanské kasárny, jeden z hlavních symbolů holocaustu na našem území. V krajním případě dokonce hrozí, že bude pevnost Terezín vyškrtnuta z indikativního seznamu UNESCO," upozornil Šimon Krbec.

Kontakt: Šimon Krbec, ředitel Centra studií genocid Terezín, tel.: 773 937 864, simon.krbec@gmail.com, www.studiagenocid.cz

Související

Petr Pavel

Absurdní ruské lži jsou snaha odvrátit pozornost od slabosti Putinova režimu, řekl Pavel

Prezident Petr Pavel dnes při tryzně v Terezíně uvedl, že lidská společnost je pod tlakem propagandy a lživých zpráv zranitelná. Podotkl, že absurdní ruské lži jsou pouze snaha, jak odvrátit pozornost od slabosti režimu Vladimira Putina a sjednotit ruské domácí publikum proti údajnému démonickému vnějšímu nepříteli. Informoval o tom Hrad na svém webu.

Více souvisejících

koncentrační tábor Terezín Osvětim holocaust protext historie

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy