Vítr láme stromy v Plzeňském kraji, Otava stoupla na první stupeň

Hasiči v Plzeňském kraji dnes odpoledne vyjížděli k desítkám událostí spojených s počasím. Silný vítr zejména láme stromy, které padají i na silnice a na koleje. Bez proudu jsou tisíce domácností. Na Šumavě začaly stouply hladiny řek na první povodňový stupeň. Kromě polámaných stromů hasiči také likvidovali utržené plechy a jeden spadlý štít na stodole, řekl ČTK řídící důstojník krajských hasičů Jaroslav Hrdlička. Do stromů, které vichr povalil na železniční trať, najely večer u Železné Rudy na Šumavě a u Zbůchu na Plzeňsku vlaky. Podle dostupných informací nikdo nebyl zraněn, řekl mluvčí hasičů Petr Poncar.

Regionální mluvčí společnosti ČEZ Michaela Jirovcová ČTK řekla, že k 20:00 energetici v kraji evidovali 33 poruch na vedení vysokého napětí, o dvě hodiny dříve jich bylo 15. "V Plzeňském kraji je nejpostiženější oblastí Klatovsko, Domažlicko, Tachovsko a Plzeň-sever, částečně i oblast Plzeň-jih," řekla. Bez proudu bylo k 20:00 v kraji zhruba 15.000 odběratelů.

Regionální mluvčí společnosti ČEZ Michaela Jirovcová ČTK řekla, že k 18:00 energetici v kraji evidovali 15 poruch na vedení vysokého napětí, zejména na Tachovsku, Domažlicku, Klatovsku a jižním Plzeňsku. Bez proudu je zhruba 6000 odběratelů. "Poruchy jsme lokalizovali a pracuje se na jejich odstraňování," uvedla mluvčí.

Na první povodňový stupeň stoupla podle webu www.chmi.cz po deštivém dni Otava v Rejštejně a v Sušici na Šumavě a Křemelná ve Stodůlkách, v sousedním Jihočeském kraji je první povodňový stupeň na Teplé Vltavě v Lenoře, Povodí Vltavy uvádí první povodňový stupeň na jihu Čech také na Blanici u Blanického mlýna.

Meteorologové naměřili v Plzeňském kraji nejsilnější vítr v Plzni - Mikulce, kde foukal rychlostí až 94 kilometrů za hodinu, devadesátikilometrovou rychlost naměřili na Přimdě v Českém lese a na šumavském Churáňově, řekl Josef Cink z plzeňské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Související

Více souvisejících

vítr Vichřice Plzeňský kraj řeky Počasí bouře Eberhard (březen 2019)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Anouk Aimée

Ve věku 92 let zemřela Anouk Aimée, legenda francouzského filmu

Ve věku 92 let zemřela v úterý v Paříži francouzská herečka Anouk Aimée, známá především svou rolí ve filmu "Muž a žena" od režiséra Clauda Leloucha z roku 1966, kde hrála po boku Jeana-Louise Trintignanta. Zprávu o její smrti oznámila její dcera Manuela Papatakisová na Instagramu.

před 2 hodinami

Čína, ilustrační fotografie

Čína se ostře ohradila proti kritice Stoltenberga

Čína v úterý ostře reagovala na prohlášení generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga, který ji obvinil z podpory Ruska a z eskalace války na Ukrajině. Peking vyzval NATO, aby se zaměřila na sebereflexi namísto útoků a očerňování. Uvedla to agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Mark Rutte, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Rutte má zelenou. Na cestě do vedení NATO ho podpořilo Slovensko i Orbán

Maďarsko je ochotno podpořit kandidaturu Marka Rutteho na pozici generálního tajemníka NATO, uvedl v úterý maďarský premiér Viktor Orbán na sociální síti X. Odcházející nizozemský premiér Mark Rutte se setkal s Viktorem Orbánem na okraj neformálního summitu lídrů členských zemí EU v Bruselu.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Cristiano Ronaldo

Euro 2024: Hašek by rád porazil Ronalda, portugalskému kouči Martínezovi se styl Čechů líbí

Očekávaný vstup do fotbalového Eura z pohledu české fotbalové reprezentace se blíží, jelikož už v úterý večer od 21:00 nastoupí v Lipsku do duelu proti Portugalsku. Tedy proti týmu, který je pasován mezi největší favority celého turnaje. Z české strany vyšlo najevo, že jsou všichni hráči zdravotně v pořádku, i kapitán Tomáše Součka, jenž měl problémy s nohou a úlevy na trénincích. Portugalský stratég  Roberto Martínez českou reprezentaci nehodlá nikterak podceňovat.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Palestina

Palestina míří ke kolapsu. Vznikne druhá Gaza, varují Norové

Palestinská samospráva by se mohla v nadcházejících měsících rozpadnout, uvedl v pondělí norský ministr zahraničí Espen Barth Eide. Důvodem je údajně nedostatek finančních prostředků, pokračující násilí a skutečnost, že půl milionu Palestinců nesmí pracovat v Izraeli, uvedl server CNN.

před 9 hodinami

Euro 2024: Slováci příkladným srdnatým výkonem a týmovou bojovností udolali Belgii 1:0

V rámci letošního fotbalového Eura v Německu se zrodilo první velké překvapení a postarali se o něj Slováci, když udolali favorizované Belgičany 1:0 zásluhou gólu Ivana Schranze ze 7. minuty po hrubé chybě v belgické obraně. Slovákům navíc vedle srdnatého výkonu a týmové bojovnosti přálo i štěstí, když hned dvě branky Romela Lukaka nebyly uznány po zásahu VARu. Nejprve kvůli ofsajdu, poté kvůli hraní rukou. Na belgické straně byla vidět spousta špatných rozhodnutí v klíčových momentech.

Zdroj: David Holub

Další zprávy