Horská služba má za sebou hektickou sezónu. Počet lyžařů, ale i úrazů vzrostl

Horské službě ČR v letošní zimní sezoně vzrostl počet zásahů o dvě procenta. Záchranáři od loňského 1. prosince do pondělí 18. března měli 7158 zásahů, v minulé zimě za stejnou dobu to bylo 7009 zásahů.

"Lidí na horách bylo letos v zimě opět více. Počátek roku byl vzhledem k mohutné sněhové nadílce poněkud hektičtější, ale podařilo se nám vše zvládnout," řekl ČTK k bilanci sezony mluvčí Horské služby ČR Radek Zeman.

Zima s nadprůměrným sněžením a silným větrem přidělala horské službě práci při opravách tyčového značení, které bylo mnohdy zapadané sněhem nebo polámané. "V některých oblastech musela horská služba prořezávat cesty, která byly zatarasené spadlými stromy a větvemi," uvedl Zeman.

Návštěvníci hor by měli být stále velmi opatrní, protože podmínky na horách se na konci zimy často rychle mění. "Jarní lyžování může být v některých místech zrádné. Sníh přes noc zmrzne a lyžaři jedou po zledovatělém povrchu. Během dne pak sníh povolí a částečně roztaje, takže se změní na měkký a mokrý," varoval Zeman.

Z jednotlivých oblastí měli tradičně nejvíce práce horští záchranáři v Krkonoších, kteří vyráželi asi k 2600 případům. Meziročně to bylo o čtyři procenta méně. Úbytek zásahů záchranáři zaznamenali i v Orlických horách, a to o tři procenta na 759. V Jizerských horách bylo zatím zásahů stejně jako loni, a to 766.

V ostatních oblastech horští záchranáři zasahovali častěji než loni. Největší nárůst zatím vykázali v Beskydech, a to o 19 procent na 561 zásahů. Po Krkonoších měli dosud nejvíce práce záchranáři v Jeseníkách. Třetí největší počet zásahů měla horská služba v Krušných horách, které loni byly počtem zásahů až na pátém místě. "Do Krušných hor jezdí stále více lidí. Zlepšuje se tam lyžařská infrastruktura," uvedl Zeman.

Nejvíce horská služba zasahovala na sjezdovkách, ke sjezdařům vyrážela 4095 krát, ke snowboardistům 1300 krát. Nejčastějším úrazem bylo poranění kloubu, kterých zatím horská služba evidovala téměř 2800. Záchranáři také ošetřovali 2220 různých pohmoždění a přes 1700 zlomenin.

Úmrtí Horská služba ČR do pondělí zaznamenala 16 po 17 ve stejném období loňské sezony. Většina úmrtí souvisela se zdravotními obtížemi lidí a nebyla způsobena úrazy. Smrtelný úraz se stal 22. ledna ve Špindlerově Mlýně, kde čtyřicetiletá žena vyjela ze sáňkařské dráhy. Byla nalezena nedaleko stromu, do kterého pravděpodobně narazila.

Úrazů s těžkým zraněním se stala řada. Vážné poranění dolní poloviny těla utrpěl v Peci pod Sněžkou šedesátiletý lyžař, kterého přejela rolba. V Jeseníkách ve středisku Ovčárna šestnáctiletá lyžařka utrpěla poranění páteře a pánve. V Beskydech v oblasti hory Smrk se těžce zranil po nárazu do stromu sedmatřicetiletý skialpinista. V krušnohorské Dolní Moldavě se na atrakci snowtubing těžce zranila sedmatřicetiletá žena, lehké zranění utrpěla její čtyřletá příbuzná. Na nafouknutém gumovém kruhu vyletěly z dráhy a narazily do stromu.

Na začátku ledna vypadlo šestileté dítě z lanovky v krkonošském Harrachově. Dívka utrpěla těžké zranění po pádu z osmimetrové výšky. Velká záchranná akce se odehrála v polovině ledna v areálu Buková hora v Orlických horách po pádu stromu do lan čtyřsedačkové lanovky. Záchranáři z lanovky postupně sundali 71 lidí, nikdo se nezranil.

Začátkem března vichřice srazila z úbočí Sněžky směrem do Obřího dolu muže a ženu. Při nočním sestupu se zřítili do Rudného Žlebu. Muži se podařilo přivolat pomoc až ráno. Těžce zraněnou a podchlazenou ženu zachránili záchranáři s pomocí vrtulníku.

Související

Horská záchranná služba Vysoké Tatry

Záchranáři ve Vysokých Tatrách pomáhali dvojici Češek

Slovenské záchranáře o Velikonocích zaměstnali čeští turisté. Horská služba v pátek pomáhala dvěma horolezkyním v Mlynické dolině. Informovala o tom agentura TASR. Jeden český horolezec v týdnu nepřežil pád ve Vysokých Tatrách. 

Více souvisejících

horská služba úrazy lyžařské areály Královéhradecký kraj hory Zima Krkonoše

Aktuálně se děje

před 8 minutami

Senioři, ilustrační foto

Kolika let se dožívají lidé v EU? Česko je na tom výrazně lépe než Slovensko

V Evropské unii loni stoupla očekávaná délka života nad úroveň před pandemií covidu-19, jak uvádí evropský statistický úřad Eurostat. Země v jižní části Evropy, jako Španělsko, Itálie a Malta, zaznamenaly nejvyšší naději na dožití, zatímco nejnižší údaje byly zaznamenány v Rumunsku, Bulharsku a Lotyšsku. Slovensko je ve srovnání s Českem na horší úrovni, uvedl server Brussels Times.

před 27 minutami

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie

Ukrajina posílí své vojáky v Charkovské oblasti, kde ruské invazní síly zahájily ofenzivu

Prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že Ukrajina posílí své vojáky k obraně Charkovské oblasti, kde ruské invazní síly začaly nově útočit. Zelenskyj v pravidelném večerním hlášení uvedl, že Kyjev poskytuje vojákům veškerou potřebnou podporu k obraně svých pozic. Dále poděkoval za nově ohlášenou americkou pomoc ve výši 400 milionů dolarů a zdůraznil, že Kyjev se snaží zajistit co nejrychlejší dodání materiálu na frontu.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Na této fotografii, kterou poskytla severokorejská vláda, severokorejský vůdce Kim Čong-un ve středu dohlíží na zkušební odpálení nového vícenásobného raketového systému na neznámém místě v Severní Koreji 10. května 2024.

Kim Čong-un má novou zbraň. Dohlížel na ostrý test

Podle severokorejských státních médií KLDR zařadí od letošního roku do výzbroje nový salvový raketomet ráže 240 milimetrů. Server NBC News s odkazem na agenturu AP dodal, že tato změna představuje „významný posun“ v bojových schopnostech dělostřelectva armády.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Palestina

Rafah opouští kvůli invazi statisíce lidí

Přibližně 150.000 lidí už od pondělí uprchlo z města Rafah na jihu Pásma Gazy, kterému hrozí rozsáhlá izraelská vojenská ofenzíva, uvedla v sobotu Agentura OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům (UNRWA). O výrazně vyšším počtu, a sice 300.000 evakuovaných, informuje izraelská armáda, píše agentura DPA s tím, že tato tvrzení nelze nezávisle ověřit.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

MS v hokeji

Británie si připsala nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS, Kazaši přehráli Francii

V sobotu svým druhým hracím dnem pokračuje světový šampionát v ledním hokeji konající se v Praze a Ostravě. Sobotní program odstartoval již dvacet minut po pravém poledni, kdy se jednak v Praze utkali Britové s favorizovanou Kanadou, v Ostravě se pro změnu hrál důležitý duel s ohledem na záchranu v elitní divizi MS mezi Francií a Kazachstánem. Přestože Kanaďané si z duelu s Brity odvážejí výhru 4:2, nadřeli se na ni a že to nebyl jednoduchý duel pro „javorové listy“, tak o tom svědčí i ta skutečnost, že se pro Británii jedná o nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS. Druhý polední zápas hraný v Ostravě ovládli nakonec Kazaši díky svým uměním v prostoru za brankou soupeře a Francouze tak přehráli 3:1. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zřejmě využil americké zbraně k porušování mezinárodního práva

Bílý dům zaslal americkému Kongresu zprávu, ve které se uvádí, že je pravděpodobné, že Izrael použil americké zbraně při úderech v Pásmu Gazy, které odporují mezinárodnímu právu. Podle informací agentur AP a Reuters ale americká administrativa nemá dostatečné důkazy ani konkrétní případy, které by to potvrdily, kvůli nedostatku informací ze strany Izraele.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Izraelská armáda vyzvala k dalším evakuacím z východní části Rafahu

Izraelská armáda vyzvala k dalším evakuacím z východní části Rafáhu na jihu Pásma Gazy a také z oblastí na severu tohoto palestinského území, kde od října probíhají boje s radikálně islamistickým hnutím Hamás. Informoval o tom deník Haarec.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy