Ve zlínské nemocnici řádí salmonelóza. Nakaženo 67 lidí, kontaminován byl oběd

Salmonelózou se ve zlínské krajské nemocnici nakazilo podle posledních údajů 67 lidí. Onemocnělo 38 pacientů a 29 zaměstnanců nemocnice. Ve zprávě na webu krajské hygienické stanice to dnes uvedla ředitelka protiepidemického odboru Jana Hošková.

"Epidemiologickým šetřením bylo zjištěno, že všichni nemocní konzumovali oběd ze dne 14.3., který byl s největší pravděpodobností kontaminován salmonelou. Onemocnění vzniklo jednorázově požitím této stravy a dále se již nešíří. Vzrůstající počty nemocných v průběhu týdne byly dány přihlašováním jednotlivých nemocných," uvedla Hošková.

Zdroj nákazy stále nebyl potvrzen. Hygienici již dříve uvedli, že mohlo jít o kuře s rýží, které se podávalo minulý čtvrtek k obědu.

Problémy se na konci minulého týdne nejdříve objevily u tří desítek lidí. Mluvčí nemocnice Egon Havrlant dnes ČTK řekl, že v nemocnici se ještě léčí šest žen na gynekologicko-porodnickém oddělení a dvě děti na pediatrii. Nemocnice pacienty léčí standardně podáváním infuzí. U některých pacientek na gynekologicko-porodnickém oddělení bylo onemocnění závažnější a bylo třeba nasadit antibiotika. Někteří nemocní se léčili doma.

Nemocnice hned v pátek zavedla zvýšený hygienický režim, pacienti s obtížemi byli izolování od ostatních hospitalizovaných. O víkendu se dezinfikovala nemocniční kuchyně a skladové prostory.

Věcí se zabývá také zlínská policie. "Přijali jsme jedno trestní oznámení. Zabýváme se jím a zjišťujeme zdroj nákazy a veškeré další okolnosti," řekla dnes ČTK mluvčí zlínské policie Monika Kozumplíková.

Související

Ilustrační foto

Do ČR se dostal španělský fuet se salmonelami, varují veterináři

Na českém trhu se prodávalo 19.000 balení španělského fermentovaného salámu fuet se salmonelami. ČTK o tom dnes informovali zástupci Státní veterinární správy (SVS), kteří dostali informace od francouzských dozorových orgánů. Ve Francii lidé salmonelózou kvůli tomuto produktu onemocněli.
Maso na českých pultech, ilustrační fotografie

Maso se salmonelou míří z Polska do Česka nadále, jsou ho tuny

Veterináři zachytili od začátku září tři nové případy dovozů drůbežího masa se salmonelou z Polska. Celkem to byly zhruba tři tuny zboží, sdělil dnes ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Situace se podle něj zlepšila, v srpnu šlo o 1,9 tuny, na jaře pak byla hmotnost zásilek s pozitivními testy na bakterie salmonely řádově v desítkách tun. Ze tří zásilek se snědlo 700 kilogramů masa, zbytek byl zpracován nebo zadržen ve skladu.

Více souvisejících

salmonelóza Zlín nemocnice pacienti Zdravotnictví

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

Slovák, který donášel Rusům, míří za mříže. Neplatil udělenou pokutu

Specializovaný trestní soud na Slovensku poslal Bohuše Garbára do vězení za vyzvědačství pro Rusko a braní úplatků. Soud nevyhověl žádosti odsouzeného o odpuštění zbytku dříve uloženého finančního trestu. Garbár si má nově odsedět přes rok a půl, proti rozsudku podal stížnost.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy