Salmonelou se ve zlínské nemocnici nakazilo 68 lidí. Zdroj infekce je záhadou

Salmonelózou ve zlínské krajské nemocnici onemocnělo podle posledních informací 68 lidí, 38 pacientů a 30 zaměstnanců. Všichni jedli 14. března stejný oběd, kuřecí maso s rýží. Ve zbylých mražených kuřecích stehnech však salmonela nebyla. ČTK to dnes v tiskové zprávě sdělila Vendula Ševčíková z krajské hygienické stanice.

"Z laboratorních analýz provedených jak ve Zdravotním ústavu se sídlem v Ostravě, tak i ve Státním veterinárním ústavu v Olomouci nebyla potvrzena bakterie rodu salmonela v žádném vzorku ze zmražených kuřecích stehen, které byly v době šetření k dispozici. Klinický materiál od nemocných byl odeslán do laboratoře Výzkumného ústavu veterinárního lékařství v Brně k bližší identifikaci, aby mohl být dohledán případný zdroj nákazy," uvedla Ševčíková.

Onemocnění se již nešíří, vzrůstající počty nemocných v minulém týdnu byly dány dohledáváním dalších nemocných. V souvislosti s epidemií salmonelózy byli čtyři lidé hospitalizováni na infekčním oddělení v Uherském Hradišti.

Problémy se u nemocných objevily po šesti až 72 hodinách od konzumace. "Epidemie probíhala pod obrazem středně těžkých potíží. Klinický průběh a nástup onemocnění je vždy dán velikostí požité dávky a imunitním stavem organismu," uvedla Ševčíková.

Zlínská nemocnice pacienty léčila zejména podáváním infuzí. U některých pacientek na gynekologicko-porodnickém oddělení bylo onemocnění závažnější a bylo třeba nasadit antibiotika. Někteří nemocní se léčili doma.

Nemocnice ihned zavedla zvýšený hygienický režim, pacienti s obtížemi byli izolováni od ostatních hospitalizovaných. "Veškerý zdravotnický personál, který onemocněl salmonelózou, byl vyřazen z činností epidemiologicky závažných do tří negativních odběrů stolic na bakteriologické vyšetření. V kuchyňské části i v jejím zázemí bylo nařízeno provedení sanitace a dezinfekce. Vedoucí stravovacího provozu byla poučena o nezbytnosti zajištění důsledného dodržování zásad osobní i provozní hygieny při přípravě pokrmů ze strany personálu kuchyně," uvedla Ševčíková.

Věcí se zabývá také zlínská policie, která přijala trestní oznámení.

Související

Ilustrační foto

Do ČR se dostal španělský fuet se salmonelami, varují veterináři

Na českém trhu se prodávalo 19.000 balení španělského fermentovaného salámu fuet se salmonelami. ČTK o tom dnes informovali zástupci Státní veterinární správy (SVS), kteří dostali informace od francouzských dozorových orgánů. Ve Francii lidé salmonelózou kvůli tomuto produktu onemocněli.
Maso na českých pultech, ilustrační fotografie

Maso se salmonelou míří z Polska do Česka nadále, jsou ho tuny

Veterináři zachytili od začátku září tři nové případy dovozů drůbežího masa se salmonelou z Polska. Celkem to byly zhruba tři tuny zboží, sdělil dnes ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Situace se podle něj zlepšila, v srpnu šlo o 1,9 tuny, na jaře pak byla hmotnost zásilek s pozitivními testy na bakterie salmonely řádově v desítkách tun. Ze tří zásilek se snědlo 700 kilogramů masa, zbytek byl zpracován nebo zadržen ve skladu.

Více souvisejících

salmonelóza Zlín nemocnice

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

Facebook a Instagram bude vyšetřován EU

Facebook a Instagram budou podrobeny vyšetřování Evropské unie kvůli možnému porušení pravidel pro moderování obsahu, sdělili čtyři lidé deníku Politico.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy