Astronaut Feustel přivezl do Prahy Krtka, který s ním byl ve vesmíru

Prahu dnes navštívil americký astronaut Andrew Feustel, který na své mise vzal předměty odkazující na Česko. Na tiskovou konferenci v sídle Akademie věd České republiky (AV ČR) přivezl figurku Krtka, kresbu židovského chlapce z Terezína Měsíční svit a Písně kosmické Jana Nerudy, které s ním letěly do vesmíru. Na návštěvu s ním přijela i jeho žena Indira Feustelová, která má po matce české kořeny. Feustela čeká týdenní přednáškové turné v Praze, Olomouci, Ostravě a v Brně. Navštíví také Terezín.

"Jsem ráda, že tak významná osobnost opět přijala pozvání na třetí návštěvu v Česku," uvedla předsedkyně AV ČR Eva Zažímalová.

"Pracoviště AV ČR mají v objevování vesmíru dlouhodobou a velmi úspěšnou tradici a nejen v domácím prostředí. Naši vědci a vědkyně se angažují rovněž v mezinárodních programech, jako je evropská jižní observatoř, evropská kosmická agentura nebo CERN," řekla.

"Kresbu Petra Ginze nám poskytl památník Jad vašem v Izraeli. Byla s námi na lodi Colombia a je za ní jedinečný příběh. Doufáme, že během tohoto týdne budeme moct s lidmi náš příběh sdílet," uvedl Feustel. "Pro astronauty je důležité objevovat naši planetu, žít za jejími hranicemi, hledat nové domovy a využívat nově vznikající technologie. Cokoliv děláme mimo Zemi, děláme pro Zemi," doplnil.

"V #ČR budeme mít příležitost předat zkušenosti mladým studentům a inspirovat je ke studiu." říká o turné pořádaném Akademií věd ČR @Astro_Feustel. pic.twitter.com/NGXXEfXIdg

— Akademie věd ČR (@Akademie_ved_CR) 5. dubna 2019

Astronaut a jeho žena Indira jsou oficiálními vyslanci agentury pro americký kosmický program NASA a na organizaci návštěvy se podílelo také velvyslanectví Spojených států amerických v Praze. "Astronaut Feustel vzal s sebou do vesmíru českého ducha. Doufám, že jeho příběh inspiruje mladé Čechy, aby usilovali o vzdělání a aby pěstovali studia vědy, technologií, energetiky a matematiky," sdělil americký velvyslanec Stephen King.

Feustela čeká přednáškové turné po Česku. V neděli navštíví Planetárium Praha, kde bude možné zúčastnit se jeho přednášky. V pondělí při prohlídce Terezína předá řediteli památníku kresbu Měsíční svit Petra Ginze, kterou vzal s sebou na oběžnou dráhu. Přednášky a diskuze s astronautem bude možné navštívit také v Olomouci a Ostravě v úterý a ve středu. Návštěvu Česka zakončí v pátek 12. dubna v Brně ve Hvězdárně a planetáriu.

Feustel má za sebou tři vesmírné mise. Na každou s sebou bral předměty odkazující na Českou republiku. Patřila k nim figurka Krtka z animovaného seriálu Zdeňka Milera, kterou vzal do vesmíru dvakrát, poprvé v roce 2011 při letu raketoplánu Endeavour STS-134 a podruhé v roce 2018.

Letěla s ním i kopie dvou obrázků z časopisu Vedem, který vydávali chlapci v židovském ghettu v Terezíně v roce 2018. Na první misi v roce 2009 si do raketoplánu Atlantis vzal Písně kosmické Jana Nerudy. Feustel strávil ve vesmíru 226 dní, z toho 61 hodin a 48 minut ve volném kosmickém prostoru. Ze sedmi miliard lidí letělo do vesmíru 599 a Feustelovo pořadové číslo je 494.

Související

Více souvisejících

Andrew Feustel (astronaut) vesmir akademie věd

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko ještě víc zvýší výrobu zbraní. Kvůli americké podpoře Ukrajiny

Ve středu ruský ministr obrany Sergej Šojgu nařídil zvýšení výroby zbraní s důrazem na urychlení dodávek pro konflikt na Ukrajině. Toto rozhodnutí přichází týden poté, co americký prezident Joe Biden podepsal nový vojenský balíček v hodnotě desítek miliard dolarů jako pomoc pro Kyjev.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy