Útok dvanácti Romů na podnikatele: Svědek popsal brutální napadení, ve vesnici to vře

Po útoku skupiny Romů na podnikatele v Dvorcích na Bruntálsku to stále vře. Obec hlídají policisté, o víkendu by tu měli demonstrovat jako extremisté, tak i Romové. Na internetu se mezitím objevilo svědectví muže, který bydlí nedaleko napadeného muže.

K útoku došlo 4.4 ve Dvorcích na Bruntálsku. Skupina dvanácti Romů tu napadla a zbila místního podnikatele Martina Teplíka. „Policisté prověřují násilné jednání ze dne 4. 4. 2019 v obci Dvorce, při kterém došlo k jednomu zranění osoby. Policisté zadrželi prozatím tři podezřelé osoby a provádí výslechy zúčastněných osob a další procesní úkony. V obci dělají policisté maximum pro uklidnění situace a zjišťují veškeré okolnosti a skutečnosti celé události,“ informovala po incidentu policie.

Na místo se o tři dny později sjelo asi 150 lidí, kteří demonstrovali před domem romské rodiny. Každá ze stran popisuje incident, který se stal na pozemku zraněného muže, odlišně. Zbití podnikatele předcházela hádka. Romové tvrdí, že muž je rasisticky urážel, podle demonstrantů Romové vyhrožovali podnikateli.

Sám Teplík tvrdí, že on nezačal. „Obcházeli mi tady kolem plotu, tak jsem je okřikl. Nic rasistického. Když jsem viděl, že se vrací taková horda lidí, chtěl jsem zavřít bránu a zapřít ji trámkem. Nestihl jsem to,“ popsal pro iDnes.cz podnikatel, který na facebooku zveřejnil fotky svých zranění.

Na internetu se také objevila výpověď svědka, který uvedl, že viděl, jak útočníci přetlačili napadeného muže a vnikli na jeho zahradu. Ještě předtím podle něj vzali klacky a fošny. Teplík podle svědka spadl a už nedostal šanci vstát, protože jej Romové bili do hlavy, zad i nohou.

Podle něj se do útoku zapojily i děti kolem 13 let a žena, která napadeného kopla do obličeje. „Ještě když odcházeli, tak křičeli, že si máme dávat pozor, co řekneme, že bychom mohli vyhořet a takové podobné řeči,“ uvedl svědek s tím, že se vše semlelo rychle a že útok trval asi jen minutu.

Proti romské rodině, která se do obce přistěhovala necelý týden před incidentem, se podle některých informací postavili i starousedlí místní Romové. Rodina, která má útok na svědomí, už raději vesnici opustila „Ano odjeli jsme, měli jsme strach o děti," uvedla rodina pro server Romea.cz.

Na napjaté situaci se chtějí přiživit extremisté. Do vesnice, kterou teď hlídá policie, se v sobotu sjedou na demonstraci, přes sociální sítě se zároveň svolávají i Romové.

Související

Více souvisejících

Romové Policie ČR napadení Moravskoslezský kraj napadení podnikatele skupinou Romů (4.4.2019)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 5 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 6 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy