Protest naštvaných matek: Budou hromadně kojit v pobočkách Raiffeisenbank po celém Česku

Incident v jedné z pražských poboček Raiffeisenbank má dohru. Maminky, které zpráva o vykázání kojící ženy pohoršila, mají v plánu v pondělí v 11 hodin vyrazit do poboček této banky po celé zemi a kojit tam své děti.

Na akci s názvem „Kojit kdekoli (i v Raiffeisen bance) je normální“ se ženy svolávají prostřednictvím facebooku. „Kojení není exhibice, ale péče o naše děti. Pojďme se spojit a dodat si navzájem sílu, podpořit se v potřebě kojit kdykoli a kdekoli to naše dítě nebo situace vyžaduje. Podpořme se navzájem v tom, abychom se nestyděly kojit, abychom se neobávaly negativních reakcí okolí,“ uvádí organizátorky.

Protest se bude konat 15. dubna v 11:00 po celém Česku, jedno z hlavních setkání proběhne přímo v pobočce v paláci Astra na Václavském náměstí. Právě tam došlo k incidentu, který celou akci odstartoval. Jedna z maminek popsala, jak ji tamní ochranka nařkla při kojení jejího dítěte z „exhibování“ a ženu vyzvala k odchodu. „Muž z ochranky mi vyhrožoval, že pokud neodjedu nakojit dceru mimo prostor banky, nechá mě vyvést,“ popisovala situaci matka situaci, ke které došlo na konci března.

„Pokud nemáte možnost se zúčastnit pražského setkání, zorganizujte ve svém městě vlastní! Posílejte Raiffeisen bance fotky, kde všude kojíte, aby bylo zřejmé že kojení na různých místech je normální,“ vyzývají ženy svolavatelky protestu. Na facebooku se k akci zatím přihlásilo několik desítek lidí.

Zástupci banky tvrdí, že její pracovník ženu nevyzval k opuštění pobočky, ale pouze, aby se zahalila. Přesto Raiffeisenbank naštvané mamince poslala omluvný dopis. Mluvčí banky Petra Kopecká uvedla, že s happeningem banka problém nemá.

„Respektujeme tuto formu vyjádření názoru kojících maminek a umožníme tedy hladký průběh happeningu na všech pobočkách v takové míře, aby neovlivnil chod našich poboček," uvedla pro Aktuálně.cz Kopecká.

Související

Kojení, ilustrační foto

Čína bojuje za kojení dětí. Výsledek nevalný, píše agentura AFP

Agresivní reklama sušeného mléka pro kojence, často nepřátelští zaměstnavatelé a tchyně: čínské matky patří ve světě k těm, které nejméně kojí, a tuto tendenci se prozatím nedaří zvrátit, píše agentura AFP. Jen každé páté čínské dítě je kojeno v prvních šesti měsících výhradně mateřským mlékem, jak to doporučuje Světová zdravotnická organizace (WHO).

Více souvisejících

kojení, mateřské mléko Raiffeisenbank ženy děti

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

Pavel posvětil nová pravidla pro svazky lidí stejného pohlaví. Platit budou od ledna

Prezident Petr Pavel v pondělí podepsal novelu občanského zákoníku, která od ledna 2024 zavádí nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů. Předpis už dříve schválila Poslanecká sněmovna, Senát se jím nakonec vůbec nezabýval. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy