Hádka, povyk a střelba, popsali svědci incident u školy v Brně

Krajský soud v Brně dnes pokračoval výslechem svědků v objasňování loňské potyčky před základní školou v brněnských Žabovřeskách. Z pokusu o vraždu a výtržnictví se zpovídá Zdeněk Polák, který loni v březnu vedl do školy své dítě na plavání a dostal se do sporu s trenérem, který působil jako koordinátor plaveckých kurzů ve školním bazénu. Polák měl legálně drženou zbraň, podle obžaloby ji použil proti trenérovi, ale netrefil jej. Odpoledne jsou v plánu další svědectví, rozsudek se neočekává.

Trenér Poláka při konfliktu odzbrojil a postřelil, také on se bude zpovídat ze svého jednání. Polák už dříve připustil, že se s trenérem pohádali a nadávali si. Polák se podle svých slov jen snažil, aby vrátná vpustila dítě do budovy školy, pak ale proti němu vyšel trenér v "bojovém postoji". Polák řekl, že začal ustupovat směrem na náměstí Svornosti a nejprve střílel pouze do vzduchu.

Trenér už dříve uvedl, že muž před budovou křičel a sprostě nadával. Dostali se spolu do sporu, poté prý Polák vytáhl zbraň. "Nejdřív střelil do vzduchu, pak namířil na moji hlavu a vystřelil znovu," řekl už dříve trenér. Za nejasných okolností Polák ještě znovu vystřelil, ale nakonec to byl on, kdo utrpěl vážná zranění. Trenér měl fyzickou převahu a zmocnil se zbraně. Trenér tuto část události nechtěl soudu popsat s tím, že je předmětem samostatné obžaloby namířené proti němu.

U soudu dnes dopoledne vypovídali čtyři lidé, z toho dvojice rodičů, kteří v té době byli s dítětem u školy na hřišti, muž, který si do školy přišel vyzvednout dítě, a žena, která spolu s trenérem do školy přijela. Ve svědectvích se shodli, že do hádky mezi dvěma muži nikdo jiný nevstupoval, událost ale popsali každý po svém. Svědek Richard uvedl, že slyšel u školy křik, pak viděl dva muže vybíhající od budovy, kteří měli ruce nad hlavami a přetahovali se o zbraň.

Obžalovaný poté podle něj vystřelil do vzduchu, následně trochu sklonil zbraň a následoval další výstřel, asi útočný. Pak ho podle něj trenér udeřil a zbraň mu vzal, následovaly další dva výstřely. "Já si pamatuju čtyři výstřely, v rychlém sledu ve středu náměstí," uvedl muž. Svědek Petr řekl, že když se synem odcházel ze školy, přišel tam nějaký muž a začal povykovat. Pak viděl dva muže, jak utíkají od školy směrem k náměstí.

"Viděl jsem, jak se dva pánové dohadovali, potýkali, jeden vytáhl zbraň a začal ohrožovat toho druhého. Nevím, kdo koho pronásledoval," uvedl muž. Obžalovaný podle něj vytáhl zbraň a vystřelil asi dvakrát, jednou nahoru a jednou do země. Při následné potyčce oba muži spadli na lavičku a ozvaly se další asi dva výstřely.

Záchranáři Poláka odvezli do nemocnice v kritickém stavu. Za pokus o vraždu mu hrozí až 18 let vězení. Trenéra policisté na místě zadrželi, obžalobě u soudu bude čelit i on. Jeho případ soud otevře později. Za pokus o zabití mu v krajním případě bude hrozit desetiletý trest.

Související

Více souvisejících

Brno Střelba v ČR pokus o vraždu výtržnictví

Aktuálně se děje

před 5 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

včera

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

včera

včera

včera

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno včera

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko poslalo balistické rakety na Charkov. Samo přiznalo požár v další rafinérii

Během noci na pátek se město Charkov na severovýchodě Ukrajiny opět stalo cílem útoku ruské armády, tentokrát s nasazením pravděpodobně balistických střel. Informovala o tom britská stanice BBC s odvoláním na ukrajinské úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy