Soud řeší nenávistný komentář pod fotkou prvňáků. Jen kousavá poznámka, tvrdí obhájce

Teplický okresní soud v pondělí vynese rozsudek v případu nenávistných komentářů pod fotografií teplických prvňáků. Obžalobě čelí několikrát trestaný Vítězslav Kroupa, jenž svůj komentář na sociální síti zveřejnil. Muž se dnešního hlavního líčení nezúčastnil. Hrozí mu až tři roky vězení za tento čin a ještě za to, že na sociální síti zveřejnil fotografie Adolfa Hitlera, Hermana Göringa a říšské orlice s hákovým křížem.

Do třídy chodily převážně romské, vietnamské a arabské děti. Pod fotografií se rozvinula diskuse, kterou obžalovaný muž komentoval na facebooku větami: "Ještě že jsou ze ZŠ Plynárenská. Řešení se přímo nabízí. Neříkej že Tě to nenapadlo!!!". Tento komentář podle obžaloby psal kvůli etnickým skupinám (Arabové, Romové) některých ze zobrazených dětí a narážel tak na vyvražďování Židů za druhé světové války v plynových komorách.

Za podněcování k nenávisti k etnické skupině a ještě za jiný čin, kdy zveřejnil na sociální síti fotografie například Adolf Hitlera, navrhnul státní zástupce muži odnětí svobody zhruba na dva roky s podmíněným odkladem. Obhájce navrhl Kroupu zprostit obžaloby.

Fotografie dětí zveřejnil před dvěma lety místní Deník v tištěném vydání i na webu jako součást seriálu snímků prvňáků z různých škol. Poté se fotka objevila i na sociálních sítích, kde někteří lidé začali děti označovat například za malé sebevražedné atentátníky či navrhovali v souvislosti s tím, že škola sídlí v Plynárenské ulici, posílat děti do plynu. Výhrůžky směřovaly i proti učitelům a vedení školy.

Obhájce Kroupy Michael Mann svou závěrečnou řeč uvedl citátem z Haškova Švejka, a to údajně proto, aby doložil, že obavy z islámu nejsou v Evropě ničím nový. Po rozboru slov ze známé knihy soudkyně obhájce přerušila s tím, že by se kromě literárního a politického exkurzu měl dostat k podstatě případu.

"Obhajoba má za to, že obžalovaný žádnou nenávist nevyjadřuje, nelze dovodit zvlášť závažný negativní vztah k nějaké rase," uvedl obhájce. Kroupa pracuje jako mechanik v západní Evropě a je podle Manna denně ve styku s černochy, Araby, Turky a nikdy s nimi neměl žádný konflikt.

"Prostě jen napsal komentář k fotce, jak to v tu chvíli cítil, jízlivě, cynicky, sarkasticky," řekl Mann, podle kterého šlo o "kousavou ostrou poznámku, která řeže do masa", nebo chtěl možná jen provokovat. Zveřejnění fotek pak podle Manna nemůže být trestným činem.

Soud vynese rozsudek v nepřítomnosti obžalovaného, který byl čtyřikrát v minulosti odsouzen, i v nepřítomnosti jeho obhájce. Kroupa nepopřel, že se jednání dopustil. Po sdělení obvinění se k věci nevyjádřil. Při podaném vysvětlení uvedl, že si přesně nepamatuje, co psal na svůj profil.

Fotografie dětí zveřejnil místní deník v tištěném vydání i na webu jako součást seriálu snímků prvňáků z různých škol. Poté se fotka objevila na sociálních sítích. V komentářích se pak objevily výhrůžky. Kvůli komentářům policie obvinila z rasově motivovaného přečinu muže z Frýdecko-Místecka a 26letou ženu z Tachova. Stíhání muže státní zástupce následně ale podmíněně zastavil.

Pokud se obviněný během stanovené zkušební doby nedopustí trestného činu ani přestupku, stíhání skončí. V opačném případě ho budou kriminalisté dále vyšetřovat. Ženě tachovský okresní soud loni v září nepravomocně uložil osmiměsíční podmíněný trest se zkušební lhůtou na 1,5 roku a pokutu 20.000 Kč. Vítězslav Kroupa je třetím obviněným v případu.

Související

ANO 2011, Občané městských částí a Zelená pro Opavu podepsali koaliční smlouvu. Uprostřed Tomáš Navrátil

Polovina statutárních měst už skládá koalice. Primátora má Karviná, Opava i Teplice

Zástupci vítězné ČSSD a hnutí ANO podepsali dnes v Karviné koaliční smlouvu. Opavu povede v příštích čtyřech letech koalice ANO a uskupení Občané městských částí Opavy (OMČO) a Zelená pro Opavu. Alespoň předběžně domluvenou koaliční spolupráci má týden po volbách 15 z 27 statutárních měst. Koalice dnes vznikly i v některých okresních městech. Chrudim by měla vést koalice ANO, Chrudimáků a Pirátů, z větší části obdoba dosavadního vedení. V Chebu budou zřejmě spolupracovat vítězné ANO, Volba pro kraj (VOK) a ODS. Litoměřice povede vítězné ANO s uskupením Naše Litoměřice, jedná se ještě o vstupu třetího do koalice. V Jeseníku se na koalici opět domluvilo vítězné uskupení Jeseník srdcem a PRO Jeseník. V Teplicích dnes večer podepsalo koaliční smlouvu vítězné ANO s druhou ODS, která kandidovala s TOP 09.

Více souvisejících

Teplice projevy nenávisti soudy

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

před 3 hodinami

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Ebráhím Raísí

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

před 11 hodinami

Íránský prezident Ebráhím Raísí zemřel při pádu vrtulníku. Uhořel i ministr zahraničí

Íránský prezident Ebráhím Raísí a ministr zahraničních věcí Hosejn Amír Abdollahján zahynuli při pádu vrtulníku, který se v neděli v husté mlze zhroutil v hornatém terénu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy