Soud zrušil pokutu za inzerát s expremiérem Sobotkou

Krajský soud v Brně zrušil rozhodnutí o pokutě 23.000 Kč pro Českou asociaci satelitních operátorů, kterou jí předloni udělil Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran. ČTK to zjistila z databáze soudních rozhodnutí. Asociace v květnu 2017 po začátku kampaně do podzimních sněmovních voleb zveřejnila inzerát s karikaturou tehdejšího premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) v buldozeru. Úřad to posoudil jako nedovolenou účast ve volební kampani, dal za to sankci. Její zrušení asociace vítá. Mluvčí úřadu Linda Hrubešová ČTK řekla, že je to první rozhodnutí úřadu, které soud zrušil.

Asociace pokutu odmítá s odůvodněním, že kritizovala novelu zákona o elektronických komunikacích. "Mám radost. Ani jsme nečekali, že by to mohlo dopadnout jinak, protože podle našeho názoru to úřad neposoudil dobře. Zatím nemáme to rozhodnutí a nevíme, na základě čeho to soud zrušil, ale je to rozhodně dobře. Nebylo to o penězích, ale o principu," řekl ČTK člen představenstva asociace Patrik Brom. Úřad zatím podle Hrubešové nemá oficiální rozhodnutí, a proto se nemůže vyjádřit. Hrubešová však uvedla, že je to první ozhodnutí úřadu, které soud zrušil, v dalších třech případech úřad uspěl. Jiné věci soud ještě řeší.

Soud vrátil věc úřadu k dalšímu řízení, úřad musí asociaci uhradit náklady řízení přes 15.000 korun. Proti rozhodnutí se může bránit kasační stížností. "Zatím nám žádné rozhodnutí nepřišlo, takže do té doby se nemůžeme oficiálně vyjádřit," uvedla Hrubešová.

Odůvodnění soud ve zkráceném vyhotovení rozsudku neuvedl. "Rozsudek dosud nebyl doručen účastníkům řízení, a proto nelze nic bližšího sdělit," napsala ČTK zastupující mluvčí soudu Miroslava Klusová.

Úřad vytkl asociaci účast na volební kampani bez předchozí registrace ve zvláštním registru třetích osob.

Související

Petr Fiala Komentář

Sliby, chyby? Sobotkovský obrat premiéra Fialy je výrazem odpovědnosti

Slibem nezarmoutíš, říká se u nás v kraji. To vyjadřuje i ironické ušklíbnutí nad opakovaným střídáním vzbuzování očekávání a následného nevyhnutelného zklamání, prorocky popsaného mistrem Cimrmanem už v principu jeho slavné frustrační kompozice. Ano, uhodli jste. Dnes bude řeč o předvolebním slibování. 
ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.

Více souvisejících

Bohuslav Sobotka soudy

Aktuálně se děje

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Jaderné zbraně se přesunou na orbitu? Rusko vetovalo rezoluci o zastavení zbrojení ve vesmíru

Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá všechny státy světa, aby zabránily závodům v jaderném zbrojení ve vesmíru.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy