Geislerová, Hašek, Klus i Liška poslali vzkaz Babišovi: Andy, ta kampaň bude úspěšná. To neustojíš!

Na včerejší protivládní demonstraci na Václavském náměstí se sešly desetitisíce lidí. Nechyběly ani známé tváře české společenského a kulturního života. Na pódiu tak přednesla sovu řeč herci Aňa Geislerová, Martha Issová či Pavel Liška, zpěvák Tomáš Klus nebo legendární Dominik Hašek.

Mezi demonstranty byla i  řada českých celebrit. Nechyběla ani herečka Aňa Geislerová, Klára Issová, herec Pavel Liška, zpěvák Jiří Macháček nebo moderátorka Ester Janečková. Dostavili se i lidé z Divadla Na Jezerce v čele Janem Hrušínským a Miluší Špechtovou či Annou Polívkovou.

Tomáš Klus vystoupil například s písní „Pánu Bohu do oken“. Ten Babiše srovnal s Krysařem. „V novele Viktora Dyka odvede Krysař děti měšťanů, kteří mu odmítli zaplatit za jeho služby a utopí je v řece. Líbivé melodie Andreje Babiše taky mnohé matou tak, že nevidí a neslyší rozbouřenou a hladovou řeku. Už v tuto chvíli Krysaři platíme a přesto odmítá přestat hrát. To, že jste tady, že jste přijeli z nejrůznějších koutů naší krásné země je důkazem, že nás krysařova flétna probírá, že si znova uvědomujeme svá občanská práva, svou moc a potřebu pravdy,“ uvedl ve svém projevu písničkář.

„Je zapotřebí otevřít otázku role etiky ve společnosti a dát jasně najevo, že lhaní a manipulace s pravdou bylo dost. Děkuji vám, děkuji vám z celého srdce za důslednost, která je v této situaci tolik potřebná. Prosím vás zároveň, abyste svůj hněv nemířili na ty, kteří podlehli kouzlu krysařovy flétny, jsou to lidé jako my, jen s jiným hudebním vkusem. Věřím, že se tenhle Nekonečný příběh blíží ke šťastnému konci, a že Atrej nasedne na svého Falcotýnka a Fantazie bude zachráněna,“ dodal s odkazem na Nekonečný příběh.

Na pódiu zazpíval také Jan Nedvěd. Bývalý hokejista Dominik Hašek pak kritizoval údajnou Babišovu spolupráci se Státní bezpečnosti (StB). „V čele vlády stojí nejen trestně stíhaný člověk, ale především bývalý agent StB. Člověk, který se za bývalého režimu upsal ďáblu, aby z toho měl osobní prospěch,“ varoval někdejší brankář české reprezentace.

Aňa Geislerová upozornila na to, že je smutné, že se lidé na Václavském náměstí vůbec museli sejít. „Chci říct jednu věc. Z úst jednoho člověka, o kterým se tady tak nenápadně bavíme celou dobu, jsem slyšela, že prý je vedena kampaň. A já bych to tady chtěla potvrdit. Ano, my vedeme kampaň. Vedeme kampaň za odstoupení trestně stíhaného estébáka, kampaň za nezávislou justici, kampaň za ochranu životního prostředí, ne za ochranu vlastního podnikání, a říkám jednu věc, Andy, ta kampaň bude úspěšná. Bude! A proto jsme tady,“ dodala herečka, která také poděkovala všem kteří přišli.

Slova se ujala i herečka Martha Issová. „Před pár dny jsem se koukala na rozhovor s hokejistou Jakubem Voráčkem, který na otázku, co si myslí o současné české vládě a prezidentovi, odpověděl: No, já si myslím, že si z nás dělají... a pak řekl jedno sprostý slovo, které teď nechci opakovat, ale myslím si to samé. A myslím si, že jediná cesta z toho je aktivní občanská společnost, která svým politikům bude připomínat, že oni jsou tady kvůli nám," uvedla. 

Připomněla také, že politici v čele s Babišem jsou jsou zástupci občanů. „A když nás budou zastupovat špatně, tak nás zastupovat nemůžou. My jim budeme připomínat, že je bedlivě sledujeme, vidíme a vždycky po nich budeme chtít, aby byli odpovědní za své činy. A nepřestaneme s tím, dokud se věci nezačnou měnit nějak k lepšímu,“ uvedla herečka s tím, že lidé nesmí přestat ve svém úsilí.

Krátce promluvil i herec Pavel Liška: „Vy jste úplně parádní. Já vás taky rád vidím. Takový pohled mají asi Rolling Stones, když koncertujou. Nebo Mig 21. Vydržme to, oni to neustojí, vydržme to,“ burcoval demonstranty Liška.

Poté se před demonstranty objevil i zpěvák zmíněné skupiny Mig 21 Jiří Macháček. „Říkal jsem si, jaká píseň by byla asi nejlepší,“ řekl na úvod zpěvák, který ocenil, že je organizátoři pozvali. „Napadlo mě: Pec nám spadla, kdopak nám ji postaví, starej pecař není doma a mladej to neumí. Ale jak se tak na vás dívám, tak ten mladý se to krásně hezky učí. Takže až si zítra někde přečtu, že tady byla jenom parta křiklounů, zaplacených křiklounů, kteří jsou tady z jakýchsi partikulárních zájmů, tak mi věřte, že tomu nebudu věřit. Děláte na mě ten nejlepší dojem uvědomělé občanské společnosti, které jde především o to, aby ve své zemi měla respektovány demokratické principy. A za to vám děkuji,“ dodal Macháček.

Na Václavském náměstí nechyběl ani biskup Václav Malý, operní pěvkyně Dagmar Pecková, expremiér Bohuslav Sobotka, herečky Světlana Nálepková, Eva Holubová a Dana Morávková, nebo zpěvačka a herečka Bára Poláková. 

Související

Více souvisejících

Martha Issová Aňa Geislerová Pavel Liška Jiří Macháček Dominik Hašek Tomáš Klus Andrej Babiš Demonstrace

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 42 minutami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 1 hodinou

před 1 hodinou

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Rusové ztrácí nejdůležitějšího evropského spojence. Srbsko se přiklání k Západu

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Britská královská rodina, ilustrační fotografie.

Princezna Kate zůstane doma sama. William učinil zásadní rozhodnutí

Poprvé od chvíle, kdy princezna Kate v březnu odhalila diagnózu, se princ William vrátí k povinnostem člena britské královské rodiny. Informují o tom zahraniční média. Kate přitom není jediným zástupcem monarchie, který omezil veřejná vystoupení ze zdravotních důvodů. S rakovinou se potýká také král Karel III. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy