"Vytrávení" novičokem? ÚS odmítl stížnost na útočné komentáře, neziskovky s nimi mají počítat

Práce v neziskové organizaci, která pomáhá obětem trestné činnosti a chrání lidská práva, je hodná úcty, avšak vyžaduje občanskou statečnost. Pracovníci musejí počítat s tím, že se vystavují "zájmu osob omezeného rozhledu", nezralých a frustrovaných, uvedl Ústavní soud (ÚS) v usnesení, kterým však zároveň odmítl stížnost Kláry Kalibové z organizace In Iustitia. Jako registrovaná sociální služba pomáhá obětem trestných činů z nenávisti. Kalibová s kolegy podle svých slov čelila cílené zastrašovací kampani a vážným výhružkám. Jeden z jejich pisatelů souzen nebude, případ skončí v přestupkovém řízení.

Usnesení ÚS pokládá Kalibová za skandální. Není podle ní možné, aby kvůli pomoci obětem předsudečného násilí sama čelila nenávisti a postrádala při tom ochranu. Ministerstvo spravedlnosti by se podle ní mělo vážně zabývat bezpečností podobných organizací, třeba i těch, které pomáhají obětem domácího násilí nebo uprchlíkům. Kalibová ČTK také řekla, že se obrátí na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.

Kalibová figurovala jako poškozená v procesu s Miroslavem Cirnfusem kvůli jeho příspěvkům a vyjádřením na facebooku. Obvodní soud pro Prahu 6 uložil Cirnfusovi peněžitý trest 30.000 korun. Dospěl k závěru, že Kalibové vyhrožoval ublížením na zdraví. Jeden příspěvek s nadsázkou, avšak vulgárně zmiňoval možnost "vytrávení" organizace pomocí jedu novičok. V dalším příspěvku s obrázkem hlavy, do které jsou zabodané nože, přál pisatel "slečně Neziskovce" aspoň deset let "migrénky".

Odvolací Městský soud v Praze rozsudek zrušil a případ postoupil Úřadu městské části Praha 10 do přestupkového řízení. Nejde prý o trestný čin. Podle stížnosti Kalibové tím stát rezignoval na zásadu ochrany soukromí a bezpečnosti svých občanů.

ÚS označil stížnost za neopodstatněnou. V některých bodech se mu sice zdají přiléhavější závěry soudu prvního stupně, není to však prý důvod ke zrušení usnesení odvolacího soudu. ÚS připomněl, že neexistuje subjektivní právo poškozeného domáhat se stíhání konkrétního pachatele.

Zároveň je v usnesení zpravodaje Davida Uhlíře napsáno, že činnost Kalibové v neziskovce zabývající se "pomocí obětem trestné činnosti a aktivní ochranou lidských práv" je "zajisté hodná úcty".

"Vyžaduje také občanskou statečnost, neboť ve veřejném prostoru a na internetu musí nepochybně počítat rovněž s tím, že se vystavuje zájmu osob omezeného rozhledu, nezralým a frustrovaným, nespokojeným se světem, který je obklopuje, což je, podle vulgárních výlevů na sociální síti, také případ daného obviněného," stojí v usnesení.

Vlna nenávistných příspěvků na adresu organizace In Iustitia, která je registrovanou sociální službou, následovala podle webu HateFree poté, co zveřejnila zprávu věnující se právě nenávisti na sociálních sítích. Bylo to zastrašování zabitím, znásilněním, vypálením kanceláře, řekla dnes ČTK Kalibová. Tým organizace In Iustitia reagoval několika tresními oznámeními.

Cirnfus u pražských soudů uváděl, že Kalibovou nikdy přímo nekontaktoval, jeho příspěvky prý byly určené jen přátelům a lidem, se kterými na facebooku komunikuje. Vulgární mluva je pro něj prý vzhledem k dělnické profesi normální. Po úspěchu u městského soudu označil ve veřejném facebookovém příspěvku Kalibovou za "opovrženíhodnou osobu, veš v našem kožichu, cizopasnického škůdce".

"ÚS nesdílí názor stěžovatelky, že nemá žádné právní nástroje, které by jí umožňovaly efektivně se bránit zvůli pachatele a že by stát rezignoval na ochranu její důstojnosti, cti a dobrého jména. Soud pouze rozhodl, že jednání obviněného nebylo trestným činem," uvedl nyní ÚS. Kalibová zdůraznila, že nejde o nález, ale jen usnesení, které má nižší váhu.

Související

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Policisté loni řešili 149 nenávistně motivovaných činů, meziročně více

Policie začala v loňském roce řešit celkem 149 nenávistně motivovaných trestných činů, což je meziročně o 41 více. Z loňských případů jich zatím objasnila 69. Terčem skutků byli nejčastěji Židé, následovali Romové a zástupci LGBT+ komunity. Pachatelé se nejvíce dopouštěli násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci. Vyplývá to ze zprávy o problematice extremismu, kterou zveřejnilo ministerstvo vnitra.

Více souvisejících

projevy nenávisti neziskovky Ústavní soud ČR Brno

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

před 4 hodinami

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy