Greenpeace k soudu? Policie chce obžalovat aktivisty za obsazení elektrárny Chvaletice

Policie uzavírá případ aktivistů ekologické organizace Greenpeace, kteří v roce 2016 obsadili chladicí věž elektrárny Chvaletice a protestovali proti prodloužení jejího provozu. Pět z nich bylo obviněno z poškození cizí věci a poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení. Do několika dní chce policie podat návrh na podání obžaloby státnímu zástupci, sdělila dnes ČTK mluvčí krajské policie Markéta Janovská. "V současné době bylo umožněno stranám řízení prostudování spisového materiálu," uvedla Janovská.

Podle policie 11 aktivistů neoprávněně vniklo do areálu elektrárny, vystoupali na ochoz chladicí věže, kde za pomocí horolezecké techniky slanili a navrtali její opláštění. Poté na ni ukotvili a rozvinuli transparenty. Tím podle spisu poškodili chladicí věž a "vyvolali situaci poruchy uvedeného zařízení, snížení funkčnosti obecně prospěšného zařízení, která vedla k podstatnému omezení plnění účelu stavby". Stíhání šesti zahraničních aktivistů policie předala do zemí jejich pobytu.

Chladicí věž byla v době akce Greenpeace kvůli opravám v elektrárně mimo provoz. Obvinění vloni zaplatili 407.780 korun, které společnost Severní energetická zaplatila za zamazání zhruba stovky děr na chladicí věži. Další požadavky elektrárny státní zástupce neuznal. Obviněným hrozí až šest let vězení.

Chladicí věž obsadilo 3. října 2016 jedenáct aktivistů Greenpeace, opustili ji 5. října. Někteří na ni vylezli a navrtali do ní díry, později na ni vyvěsili dva transparenty. Organizace protestovala proti modernizaci elektrárny, která prodlouží její provoz do roku 2030. Organizace Greenpeace protest odůvodňovala tím, že považuje za chybné rozhodnutí státních úředníků automaticky prodloužit provoz největšího znečišťovatele v Pardubickém kraji, nevyhodnotit dopady rozhodnutí na životní prostředí a vyloučit ze schvalovacího řízení veřejnost. Severní energetická označila nesouhlas Greenpeace za absurdní, neboť modernizace sníží emise škodlivých látek i prachu.

Na elektrárnu se zaměří také letošní Klimakemp, akce zaměřená na diskuse o změně klimatu, současné energetice a možnostech jejího alternativního vývoje. Uskuteční se od 30. června do 7. července u Veltrub na Kolínsku, odkud není do Chvaletic daleko. Důvodem je žádost uhelné elektrárny Chvaletice o výjimku z emisních limitů, což kritizovali i zástupci Greenpeace. Organizátoři již avizovali demonstraci a blokády, zatím je blíže neupřesnili.

Související

Aktivisté blokují elektrárnu Chvaletice

Kvůli poškození elektrárny Chvaletice bude soud, aktivisté Greenpeace odmítli dohodu

Aktivisté Greenpeace, kteří v říjnu 2016 protestovali na chladicí věži elektrárny Chvaletice, odmítli dohodu o vině a trestu. Chtějí se bránit u soudu. Pětice aktivistů a aktivistek uznala, že nechtěně způsobili při protestu škodu na zařízení a uhradili ji. Nesouhlasí ovšem s tím, že elektrárně způsobili poruchu, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí Greenpeace Lukáš Hrábek.

Více souvisejících

elektrárna Chvaletice Greenpeace Pardubický kraj

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy