Špatná zpráva pro vodáky: Splavné jsou jen některé úseky velkých řek

Sucho pokročilo a v Česku jsou v polovině prázdnin splavné jen některé úseky větších řek. I tam ale musí vodáci počítat s mělčinami. Menší řeky jako Úhlava, Mže, Bílina, Radbuza nebo Moravice jsou nesjízdné. ČTK to sdělil Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu.

Dobrá není situace ani na Slovensku. Sucho tam sice není tak výrazné jako v Česku, přesto lze plout jen po Váhu, Dunajci či Hronu a dolním toku Popradu.

V uplynulých dnech Česko sice zasáhly lokální srážky, na stavech vody se ale projevily jen krátkodobě. Například průtok Vltavy, která je mezi vodáky oblíbená, závisí pod Vyšším Brodem i na elektrárně Lipno II, podle Jančara je zatím ale velmi dobrý.

Na jihu Čech je ještě splavná Otava, a to od Sušice, i když pod některými jezy se objevují mělčiny. Lužnice má málo vody hlavně pod Táborem, od Suchdola lze řeku zatím splouvat a mezi Veselím a Planou nad Lužnicí udržují vodu jezy.

Na Sázavu se mohou vodáci vydat od Ledče do Týnce nad Sázavou, v některých místech je však vody opravdu málo, upozornil Jančar. Berounku mohou lidé zatím ještě sjíždět z Plzně.

Jizera je splavná od středního toku a Labe od Jaroměře. "Pod posledním labským jezem na Střekově voda proudí a teče až do Míšně, což je výlet tak akorát na týden," uvedl Jančar. Na Ohři lze podle něj plout jen mezi Tršnicemi a Karlovými Vary, pod kterými je už téměř suché kamenité koryto. Vodu má pak Ohře až pod Nechranicemi. Všechny Orlice zatím zůstávají splavné.

Nedostatek vody trápí i moravské řeky, a jejich průtoky tak nejsou nijak vysoké. Splavné jsou dolní toky Opavy a Odry nebo Ostravice v Ostravě. Moravu lze sjíždět až od soutoku s Desnou a Dyje klesla pod Znojmem na vodácké minimum. Vody v Bečvě po deštích sice přibylo, pokud ale v Beskydech znovu nezaprší, zřejmě opět klesne k víkendu na nesjízdný stav, uvedl Jančar.

Podle meteorologů se v minulém týdnu půdní sucho kvůli trvajícímu horku a vyššímu výparu z půdy a řek rozšířilo na 75 procent území ČR a podzemní vody zůstaly ze dvou třetin ve stavu mimořádného sucha. Vodohospodáři kvůli úbytku vody v tocích tak začali regulovat čerpání z řek a potoků.

Související

Ilustrační foto

Vodákům za plavbu pod mírným vlivem alkoholu zřejmě nebude hrozit pokuta

Vodáci zřejmě nebudou od příští sezony pokutováni za plavbu pod mírným vlivem alkoholu na vybraných úsecích tuzemských řek. Senát to dnes hladce schválil beze změn v novele o vnitrozemské plavbě. V minulém funkčním období Senát prosazoval, aby se sankce nevztahovala ani na cyklisty například na vinařských stezkách. Sněmovna to ale odmítla. Normu nyní dostane k podpisu prezident.

Více souvisejících

Vodáci řeky Sucho Labe

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko tvrdí, že provedlo útok na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy